• 38
 ≫ 

Oglasi za izdavanje zapalili mreže: 7 dana u Guči, u kući sa zajedničkim kupatilom, košta 1.300 evra

 ≫ 

Planulo je izdavanje kuća širom Srbije. Pandemija je donela i neke nove trendove, a to je da sada ima više turista u manje urbanizovanim mestima poput Bukulje, Jastrepca, Kosmaja, kao i u brojnim etno selima, kaže naša sagovornica

  • 38
Tara, vikendica, kuća, pare, dinari Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Vlasnici kuća i apartmana iz popularnih mesta širom Srbije ovog leta mogu da budu zadovoljni ako odluče da izdaju svoje nekretnine, jer su naši građani u velikom broju odlučili da odmor provedu u zemlji.

More za mnoge nije opcija ove 2020, kako zbog straha od širenja zaraze Covid-19, tako i zbog potencijalnih problema na granicama. Ipak, to ih ne sprečava da uživaju u prirodnim lepotama Srbije, šumama, proplancima, jezerima. Ali, cene kuća i apartmana su se, kako vidimo, drastično promenile od 2019.

Posle pisanja o iskustvu jednog našeg sugrađanina, koji je ostao zapanjen videvši da se najjeftinija kuća u Vršcu izdaje za 1,200 evra (7 dana), naišli smo na još zanimljivih oglasa. Skakanje cena je posledica zakona ponude i potražnje, a vlasnici kuća u svemu ovome vide dobar način da zarade.

Možda biste prošle godine radije dali 1.200 evra za avionsku kartu do Tajlanda ili Maldiva, međutim, sada kada je svet i dalje pod opsadom virusa korona, srpske planine, odmarališta i ušuškane vikendice - čine se kao bolji izbor. Pitanje je samo - ko je spreman da plati.

Zakup stanova, kuća i apartmana širom naše zemlje je nesumnjivo skuplji ove sezone, mada primećujemo da se otvaraju novi, luksuzni hoteli na pomalo zapostavljenim planinama, kao što je Rtanj. Sve u svemu, da li neke vikendice vrede tog novca? Diskusija na društvenim mrežama je pokrenuta, a vi sami procenite.

Na Tviteru je nedavno objavljen post o kući iz Guče, koja košta 1,330 evra za 7 dana, a između ostalog podrazumeva zajedničko kupatilo.

Ono što je još više zbunjujuće jeste da je kuća unutra sređena, ali sasvim prosečno, ni blizu Deluxe kategoriji. Da li je reč o šali ili ne, ne znamo, ali tviteraši kažu da je istaknuta cena čist bezobrazluk, kao i da je moguće da su ljudi pomešali dinare s evrima, jer im oglasi deluju nerealno.

Treba napomenuti i to da je Guča leti tradicionalno jedno od najposećenijih mesta Srbije zbog Sabora trubača, međutim, kako je sabor ove godine otkazan - ovakve cene su još čudnije. Slično je i sa Exitom, odnosno izdavanjem stanova u Novom Sadu, pred ovaj veliki muzički festival.

Izgleda da je pandemija Covid-19, ipak, uspela da nadmaši popularnost pomenutih manifestacija. Gde god da krenemo, od Vojvodine do Zlatara i juga Srbije, teže se nalazi slobodan smeštaj, ali ga ima.

Da su cene otišle predaleko govori i oglas o brvnari (Zaovine) koja se izdaje za čak 12.000 evra (4 noćenja). Tara, međutim, nije jedina na ceni ovog leta. Pored ostalih popularnih planina, čini se da je i okolina Novog Sada tražena, a jedan oglas pod nazivom "Vila sa bazenom" je posebno zaintrigirao sugrađane.

Kakvo je realno stanje na tržištu?

- U svakodnevnom smo kontaktu sa našim oglašivačima koji izdaju kuće i apartmane u glavnim turističkim centrima u Srbiji i situacija je raznolika. Ono što je kod svih trend je da slobodnih mesta ima i primetno je da više ima vikend-odmora, dok je preko nedelje praznije. Gosti su oprezniji nego ranije, a u odnosu na prethodne godine kada su gosti unapred rezervisali, ove godine se rezerviše dan, dva unapred, odnosno svi čekaju poslednji momenat - rekla je za Telegraf Biznis Katarina Bogdanović, rukovodilac i urednik sekcije "Halo oglasi nekretnine".

Kako nam je Katarina dalje objasnila, "ove godine su najbolje prošli oni koji izdaju smeštaj preko vaučera; oni uglavnom imaju pune kapacitete, a što se tiče cena - situacija je takođe različita".

Prema njenom iskustvu, smeštaji sa bazenima su ove godine najpopularniji i oni su podigli cene čak do 50 odsto. Ostali su, zbog zatvorenih granica, takođe očekivali da će biti puni i neki od njih su i podigli cene, ali su ih na kraju ipak spustili jer je tražnja ispod očekivane.

  • Koje ključne razlike u oglašavanju vi primećujete, od kada je veliki broj naših građana odlučio da odmor provede u zemlji, usled pandemije Covid-19?

- Ono što je primetno drugačije tokom celog ovog perioda, jeste ogromno interesovanje za iznajmljivanjem celih kuća, na dan ili na čak par meseci, tako da su i oni koji su u tom trenutku oglašavali prodaju kuća, iskoristili situaciju i kuću izdali na neko vreme. Primetan je porast u broju kuća za izdavanje, ali su ti oglasi trajali mnogo kraće, jer su kuće odmah nalazile zakupca.

  • Koja mesta su najtraženija i koliki je okvirno skok cena u procentima? Da li su vam neki oglasi za izdavanje posebno privukli pažnju?

- Pandemija je donela i neke nove trendove kada su turistička mesta u pitanju, a to je da sada ima više turista u manje urbanizovanim mestima poput Bukulje, Jastrepca, Kosmaja, kao i u brojnim etno selima. Takođe, Fruška gora i Banja Vrdnik postaju jako popularne destinacije.

Cena zemljišta, kao i prodaja vikendica, zbog toga i skaču. Na tom potezu nalaze se i neke od najzanimljivijih kuća koje se mogu naći kod nas u oglasima, a neke od njih su veoma luksuzne, sa bazenom i prelepim dvorištem, a dnevni najam takvih kuća ide i do nekoliko stotina evra - zaključuje Katarina.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Bojana Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanović

    29. jul 2020 | 20:32

    Ja mogu da trazim i milion evra na noć za svoju kuću,pitanje je da li to neko moze i zeli da plati!

  • lilit

    29. jul 2020 | 21:05

    Daće Bog da mu se mingranti usele u kuću...

  • Mls

    29. jul 2020 | 19:52

    Ako ima budala koje će to da plate, što da ne...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>