• 1

Novi trend kojim vas mame u Srbiji: Šta mora da ima kuća ili stan pored koje piše da je "lux"?

, Telegraf Biznis

Nije samo kvadratura uslov da neka nekretnina bude luksuzna. Takve kuće često imaju džakuzi na terasi, prostorije za vežbanje, spa...

 • 1
Luksuzne nekretnine, za telegraf b

Foto: 4zida.rs

Vlasnici kuća i apartmana iz popularnih mesta širom Srbije ovog leta zadovoljno trljaju ruke, jer im na ruku ide što su građani Srbije mahom odlučili da provedu odmore u našoj zemlji.

Zbog toga, pojedini su dizali cene konstantno od marta, neki čak i bezobrazno mnogo. Osim izdavanja, skočila je i cena kvadrata za kupovinu.

Ono što je međutim zajedničko, a postalo je trend, jeste da se pored gotovo svakog oglasa stavlja opis "lux".

Pored izuzetaka i onih koji ispoštuju značenje te reči, uglavnom se radi o kvarnom načinu vlasnika stanova i kuća da prevare potencijalne kupce i zakupce i namame ih uveravajući ih da se radi o bolje opremljenoj nekretnini nego što zaista jeste.

Zbog toga svaki dan "gore društvene mreže" zbog nerealnih cena i poređenja naših predela sa onima na Maldivima (kada je reč o ceni nekretnina).

 

A šta zapravo mora da ima nekretnina koja nosi pridev "lux"?

I šta je to što nam gazde često podvaljuju?

Na sajtu 4zida.rs se u Beogradu, koji nam je i ustupio fotografije primera luksuznih nekretnina, za prodaju nalazi skoro 300 stanova koji imaju kvadraturu veću od 200 kvadrata, a u Novom Sadu nešto preko 80 stanova. U beogradskoj opšini oglašeno je skoro 500 kuća za prodaju koje imaju 400m2 i više, a u Novom Sadu taj broj je nešto veći od 400.

Ipak, nije samo kvadratura uslov da neka nekretnina bude luksuzna, pogotovo ako uzmemo u obzir da se određen broj ovih nekretnina, pogotovo kuća u Beogradu, nalazi u priradskim opštinama, gde je kvadrat jeftiniji, a nekretnine su obično manje luksuzne od onih koje se nalaze na Dedinju ili Senjaku.

Cena luksuznih stanova kreće se od 3000 evra/m2, pa naviše, a kvadrat luksuznih kuća često košta i po 5 000 evra ili više. Luksuzne kuće često imaju veliko dvorište i zatvorene ili otvorene bazene, a ako su u pitanju stanovi, često imaju džakuzi na terasi - kaže za Telegraf Biznis Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

U sklopu luks objekta obično možemo naći prostorije za vežbanje ili relaksaciju (kućni bioskop ili bilijar), sobe pretvorene u garderobere, radne kabinete ili prijemne sob.

Luksuzne kuće najčešće imaju garaže u koje stane nekoliko vozila, a neke kuće imaju i dodatnu kuću u dvorištu koja je predviđena za život posluge, objašnjava naša sagovornica.

Najskuplja nekretnina koja se trenutno prodaje na tom sajtu se nalazi na Dedinju i ima nešto preko 3000m2, a tražena cena za nju je 15 miliona evra.

Ova nekretnina ima pet etaža i garažu za 12 automobila, privatno dvorište od 13 ara te zapravo predstavlja zgradu sa pet većih stanova.

- Kada posmatramo pojedinačne nekretnine, najskuplje oglašena nekretnina na sajtu 4zida.rs je kuća na Dedinju od 1390m2. čija je cena 7 900 000 evra. Od luksuznih stvari, ova nekretnina poseduje zatvoreni bazen i spa centar, kao i 10 parking mesta  - navodi nam Dražićeva.

Od 75 000 oglasa starogradnje koliko ih ima ukupno ima na sajtu samo 4421 oglas u opisu nekretnine ima navedeno „lux“, od toga 3293 nekretnina iz Beograda.

U čemu je caka?

- Ovo možemo objasniti time da vlasnici nekretnina više vole u oglas svojih nekretnine stave kategorije „penthaus, dupleks ili salonac“ koje više upućuju na to kakva je nekretnina - kaže Dražićeva.

I dok se pod pojmom „salonac“ podrazumeva nekretnina u starogradnji, visokih plafona i kružnog rasporeda prostorija, penthausi su najčešće stanovi u novijoj gradnji, koji se nalaze na vrhu zgrada i najčešće imaju velike terase sa lepim pogledom.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • sova

  17. avgust 2020 | 14:28

  Već su jedne novine pisale (stanujem tu) o luksuznoj zgradi na N. Bgd. iza banke Intesa gde i dan danas imamo zutu vodu, i još puno nedostataka a svojevremeno plaćali kvadrat 3.500 evra. Kada se neko seli ili doseljava, ceo se kraj blokira......! Spolja gladac, a unutra jadac.

  41
  0

  Podelite komentar