• 0

U gradu zabave više nije tako zabavno: Zašto je Las Vegas postao "najopasniji" za nekretnine?

Raspoloživi oglasi za prodaju kuća i stanova u avgustu su pali za 40% u odnosu na 2019. godinu

  • 0
las vegas

Las Vegas / Foto: Pixabay

Nigde nije veći jaz između nekretnina i realne ekonomije nego u Las Vegasu, gde je turizam u ruševinama, plate padaju, a cene kuća samo rastu, izveštava Blumberg. Srednja cena porodične kuće u avgustu je skočila za skoro 10% u odnosu na godinu dana ranije, na 335.000 američkih dolara.

Poređenja radi, godišnji rast cena u februaru, mesec dana pre nego što je kovid-19 ispraznio kazina, hotele i restorane, iznosio je 6,7%. Za kupce sa skupih tržišta u Kaliforniji ili Njujorku, koje privlače rekordno niske stope hipoteke i nedostatak poreza na dohodak u Nevadi, "klađenje" na kuću u Vegasu trenutno ne izgleda kao "sigurica".

Ali za manje od godinu dana, to bi moglo da se promeni, jer vlasnici preprodaju nekretnine i cene padaju. Među velikim stambenim tržištima, Las Vegas je najopasniji sa velikim variranjima i razlikama, prema analizi kompanije "CoreLogic Inc.", koja predviđa da će do sledećeg jula cene pasti za 7,8%.

Raspoloživi oglasi za prodaju u avgustu su pali za 40% u odnosu na 2019.

Frenk Notaft, glavni ekonomista "CoreLogic"-a, predviđa da tokom naredne godine Vegas više neće imati oskudicu. Nezaposleni vlasnici kuća možda će biti primorani da ih prodaju po nižim cenama, kada savezni program usmeren na toleranciju na kašenjenje u plaćanju hipoteke istekne u martu.

Stopa nezaposlenosti u oblasti Vegasa u julu je bila 16,4%, gotovo četiri puta veća nego godinu dana ranije. Cene u Las Vegasu sve su više u neskladu sa prihodima koje je "ugušila" pandemija. Ipak, Notaft ne očekuje da ishod bude tako loš kao finansijski krah iz 2008. godine.

Inače, kada je reč o selidbi Amerikanaca - iz grada u predgrađe, nova istraživanja kažu da razlog za to često nije korona. U jednom takvom istraživanju od 1.300 osoba, samo 15% je reklo da su se preselili zbog kovida-19.

Kada govorimo o migracijama koje je izazvala pandemija, 37% ispitanika reklo je da su se preselili jer ne mogu priuštiti trenutni smeštaj zbog gubitka prihoda koji je u vezi sa koronom. Trideset i tri posto ispitanika reklo je da su se sklonili u sklonište kod prijatelja ili porodice, a 24% da se ne osećaju sigurno tamo gde jesu.

Istraživanje Pew Research Center-a, koji je u junu pažljivije proučilo Amerikance koji su rekli da su povukli neke poteze zbog pandemije, otkriva da se sveukupno mladi između 18 i 29 godina sele zbog kovida-19 u većem broju, bilo trajno ili privremeno. Samo 3% ispitanika je reklo da su se preselili zbog korone, a 6% je navelo drugi razlog.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>