• 0

U jeku pandemije planula prodaja stanova u BiH: Cena po m2 800 evra, a evo ko su glavni kupci

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodata 644 nova stana, što je 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine

  • 0
Izdavanje stanova na dan stalo je na nekoliko meseci U BiH su u drugom kvartalu ove godine prodata 644 nova stana / Foto: Pixabay

Da građevinski sektor u jeku pandemije virusa korona nije zamro i da građevinski radnici nisu gasili mašine, potvrđuje i podatak da je u BiH u prvom polugodištu ove godine izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast od 6,1 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Stanogradnja je na taj način, čak i u okolnostima pandemije, nastavila trend rasta iz ranijih godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u julu je broj izdatih odobrenja za građenje bio veći 10,4 odsto u odnosu na jul prošle godine, a zabeleženo je i povećanje broja predviđenih stanova za gradnju.

"Građevinari BiH su uprkos koroni imali i više posla u inostranstvu, a vrednost radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu u prvom polugodištu ove godine iznosila je 64,87 miliona konvertibilnih maraka i veća je 7,8 odsto u odnosu na isti period 2019", rekli su iz Agencije za statistiku BiH.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne" da je oblast stanogradnje zadržala trend rasta u doba pandemije. Prema njegovim rečima, razlozi leže u činjenici da je veliki broj stanova već u samom početku gradnje rasprodat, a i nastavilo se s konstantnom tražnjom, tako da je građevinarstvo grana koja se izuzetno dobro održala.

- Među kupcima stanova često značajan udeo ima dijaspora, dakle, ljudi koji ne žive u BiH i ne učestvuju svakodnevno u ekonomskom životu. Takođe, šta ako je povećanje uzrokovano odgađanjem u prethodnim mesecima i privremenim popuštanjem pandemije u BiH - kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodata 644 nova stana, što je 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prosečna cena prodatih novih stanova u drugom kvartalu ove godine bila je 1.644 KM (oko 840 evra) i u odnosu na drugi kvartal 2019. veća je 2,4 odsto.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>