• 10
 ≫ 

Beograd vs. Novi Sad: Šta se to desilo sa kirijama? Razlika jedva 1.500 dinara

 ≫ 

Veća razlika u ceni se oseti tek kod stanova sa više soba

  • 10
Beograd, Novi Sad, izdavanje stanova Foto: Marko Jovanović, Profimedia/Photononstop, Milena Đorđević

Nakon što se vanredno stanje završilo i život se više-manje vratio u normalu, vratila se i potražnja za stanovima. Cenama mesečnih kirija nije dugo trebalo da se vrate na pre-pandemijski period. Pisali smo da za najam garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu.

S druge strane, Novi Sad prati Beograd po pitanju manjih stanova. Tako, poslednjih godina cene nekretnina u vojvođanskoj prestonici vrtoglavo rastu i što se tiče prodaje i što se tiče izdavanja.

Na veliku potražnju za nekretninama uticao je i povećan broj mladih ljudi koji su se zaposlili u Novom Sadu, mahom u IT industriji. Oni su ne samo povećali potražnju za nekretninama, nego i svojim većim platežnim statusom doprineli da cene nekretnina rastu.

Kada govorimo o izdavanju, prosečna cena nameštenih garsonjera u Novom Sadu oglašenih na 4zida.rs iznosi 182 evra, što je samo 15 evra manje od prosečne cene garsonjere u Beogradu. Slično je i sa jednoiposobnim stanovima – prosečna cena oglašenih jednoiposobnih stanova u Novom Sadu je 272 evra, odnosno oko 30 evra manje nego u Beogradu.

Ipak, veća razlika u ceni se oseti kod stanova sa više soba – tako je posečna cena trosobnih stanova u Novom Sadu malo preko 400 evra, dok je u Beogradu čak 200 evra viša. Najdrastičnija razlika vidi se na primeru četvorosobnih stanova za najam, čija je prosečna cena u Novom Sadu 542 evra, a u Beogradu skoro tri puta skuplja - čak 1.304 evra.

NS stanovi Foto: 4zida.rs

Na ovom primeru možemo videti da u Novom Sadu još uvek nema u velikoj meri u luksuznih stanova za najam. Oglašeni četvorosobni stanovi u Novom Sadu prosečno imaju 110 metara kvadratnih, daleko manje od luksuznih stanova u prestonici, koji imaju isti broj soba, a prosečno skoro duplo više kvadrata.

kako

Video: Cene nekretnina u Subotici ostale iste, a potražnja opala

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SK

    2. oktobar 2020 | 14:58

    Novi Sad je daleko lepše i sredenije mesto od Beograda koji mi dođe kao veliko selo.

  • 1986

    2. oktobar 2020 | 16:06

    Novi Sad je prelep srednjoevropski grad sa prelepom arhitekturom i kulturnim ljudima. Beograd je balkan tj turska.

  • NS

    2. oktobar 2020 | 15:35

    U Beograd idem samo kad moram. Hvala lepo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>