• 3

Srce Velike jabuke prestaje da kuca: Stanovi prazni, ljudi odlaze, vlasnici očajni

U septembru je bilo 15.963 jedinica za rentiranje, u odnosu na samo 5.299 iz 2019. godine

  • 3
menhetn, njujork

Menhetn / Foto: Unsplash

Broj stanova za iznajmljivanje na Menhetnu utrostručio se u septembru, a prema novom izveštaju, oko 16.000 njih zjape prazni, čekajući stanare kojih nema.

U septembru je bilo 15.963 jedinica za rentiranje, u odnosu na samo 5.299 godinu dana ranije, prema podacima kompanija "Douglas Elliman" i "Miller Samuel".

Stopa upražnjenih stanova na Menhetnu, koja je obično 2% do 3%, sada je skoro 6 procenata. Zbog gomilanja praznih stanova, stanodavci su primorani da nude veće podsticaje i sve niže cene za kiriju, kako bi privukli stanare.

Popusti su se utrostručili, i sada iznose 4,5%, a stanodavci novim stanarima nude prosečnu dvomesečnu kiriju. Cene takođe padaju. Srednja neto efektivna kirija - ona ​​koja uključuje koncesije - pala je za 11% na 3.036 američkih dolara.

Veliko pitanje za Njujork, koji se suočava sa smanjenjem broja stanovnika, višim stopama kriminala i velikom nezaposlenošću, jeste da li cene mogu pasti dovoljno da privuku stanovnike nazad u grad.

Stiven Džejms, predsednik i izvršni direktor rilestejt kompanije "Douglas Elliman", kratko je rekao: "Mislim da još nismo stigli dotle". Kako dalje navodi, stanari sada znaju da "drže konce u svojim rukama", jer su oni što izdaju stanove i uglavnom žive od toga - očajni.

apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj

Foto: Pixabay

Zakup prostora za život na Menhetnu i dalje je na ceni, u odnosu na nacionalni standard. Prosečna kirija za jednosobni stan u septembru je bila 3.307 USD, dok je kirija za dvosobnu nekretninu koštala 4.817 dolara. Slabije plaćeni radnici i zaposleni u uslužnom sektoru, mahom su živeli u garsonjerama, koje su sada otkazali.

Tu je osetan pad od 14 odsto. Dve trećine stanova na Menhetnu, koji je najveće tržište iznajmljivanja u zemlji, čine najmovi. Kako kirije padaju, a sve više stanova ostaje prazno, kriza bi mogla jače da se odrazi na stanodavce sa slabijom platežnom moći i na dužnike.

- Lančana reakcija biće teška, posebno za novije stanodavce koji ranije nisu prošli kroz ovako nešto - kaže Džejms.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    9. oktobar 2020 | 12:34

    Suza mi krenula.

  • DRagutin

    10. oktobar 2020 | 05:16

    Naćiće oni način da otimaju od nekoga... Ne sekiram se ja za njih!

  • striko

    16. oktobar 2020 | 12:14

    Te kirije su astronomske. Cjena od $1000 za mjesec je pristojna. Zelim im da svi ostanu bez postanara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>