• 0

Najskuplji gradovi postaju "prosečni": Prazni stanovi teraju na smanjenje cena za kiriju

Među njima su Njujork, Toronto, Sidnej...

  • 0
Izdavanje stanova na dan stalo je na nekoliko meseci

Foto: Pixabay

U velikim svetskim finansijskim centrima, od Njujorka i Toronta do Londona i Sidneja, kirije padaju u gradskim jezgrima.

Međunarodni studenti koji obično pojačavaju potražnju sada su u svojim domovinama, a mladi stanari - najmobilnija grupacija u svetu nekretnina - pronalaze manje razloga da rentiraju male, a skupe stanove. Stručnjaci kažu "besmisleno je da u ovom trenutku ne pregovarate o nižoj kiriji".

Ponuda ostaje velika, a popunjenost slaba. Korona kriza je potpuno izmenila neke naše navike, pa je tako ljudima sada bitnije da sede kod kuće i budu zdravi, nego da žive u centru Njujorka, u malenom stanu koji plaćaju papreno. Rad na daljinu je postao praksa za milione, tako da posao ne trpi, a radnici mogu da rade odakle žele. Tako funkcionišu banke, mediji, tehnološke kompanije...

Barovi, restorani i zabava - razlog zbog kojeg su ljudi hrlili u pomenute gradove, sada su utihnuli, tako da u Njujorku ili Sidenju više nije ista atmosfera kao pre pandemije.

Kristin Čang (26) je, recimo, uspela da ispregovara nižu kiriju (9 odsto), za kuću koju deli sa još troje u sidnejskom popularnom naselju "Enomore", udaljenom 10 km od centra.

- Nije bilo lako. Vlasnik kuće agentu za nekretnine pet nedelja nije odgovarao na pozive. Na kraju se složio da smanji zakup sa 895 australijskih dolara (638 USD) nedeljno, na 810 australijskih dolara. Tamo se kirija uglavnom plaća na nedeljnom nivou - kaže Čang.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>