• 0

Kriza je preokrenula listu najskupljih gradova u trenu: Gde su cene sada veće, a gde znatno niže?

Najveće promene u smislu podizanja cena osetne su u Teheranu, koji se pomerio 27 mesta naviše, zbog američkih sankcija

  • 0
cirih

Cirih / Foto: Unsplash

U ovim gradovima decenijama unazad živi samo onaj ko može to sebi da priušti, u smislu finansija. To su mesta gde je skupo čak i kafu popiti u lokalnom kafeu, a posebno živeti, plaćati račune, kupovati hranu.

Međutim, virus korona je "ušao" i tamo, i neke od njih ozbiljno "prodrmao". Istovremeno, lista se promenila. Sada su tri najskuplja svetska grada - Hong Kong, Cirih i Pariz, po aktuelnoj analizi koja ispituje troškove života.

Osaka i Singapur su malo skliznuli, iako su maltene delili prvo mesto s Hong Kongom. Sada su na 4. i 5. mestu. Takođe na petoj poziciji je Tel Aviv, a zatim slede Ženeva, Njujork, Kopenhagen i Los Anđeles.

"The Economist Intelligence Unit" godišnje istraživanje kaže da Singapur sada ima niže cene, zbog iseljavanja radne snage, usled pandemije kovida-19. S druge strane, mnogi kineski gradovi su poskupeli zbog američko-kineskih tenzija. Na listi najskupljih gradova sveta pre su mnogo više dominirale azijske metropole.

Sada je na vrhu, međutim, samo jedan azijski grad, dok su dva evropska. Tradicionalno skup grad, Njujork, u trenu je ostao opustošen kada je počela kriza, pa su ljudi masovno bežali van centra i posebno napuštali Menhetn. Sada su cene kirija, na primer, tamo u drastičnom padu u odnosu na prošle godine.

Bangkok se na listi stropoštao za čak 20 mesta, i sada se nalazi na 46. poziciji. Analiza je pokazala i da su američki i afrički gradovi, kao i oni iz istočne Evrope, od 2019. dosta pojeftinili, dok zapadnoevropske metropole prednjače po visokim cenama.

Montreal, London, Sidnej

London / Foto: Pixabay

Sidnej je na 15. mestu, London na 20, a Moskva zauzima čak 106. poziciju.

Sve se dešava u momentu kada dolar slabi, posebno prema evru, mada su u prethodnom periodu jačale i neke druge evropske valute. Najveće promene u smislu podizanja cena osetne su u Teheranu, koji se pomerio 27 mesta naviše, zbog američkih sankcija, odnosno pogođenog lanca snabdevanja.

"EIU Worldwide Cost of Living" indeks poredio je cene 138 dobara i usluga u oko 130 velikih gradova. Cene su uglavnom ostale slične onima pre krize, mada su značajnije promene zabeležene kod neesencijalnih stvari.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>