• 0

Industrijski teren postaje stecište mladih: U ovom gradu niču moderni subvencionisani stanovi

Pogodnosti za buduće zakupce su da neće plaćati depozit i da će ugovori o iznajmljivanju stanova biti potpisani na neodređeno vreme

  • 0
beč, stanovi

Foto: IBA_Wien / J.Fetz

U gradskoj četvrti Leopoldau u 21. becirku u Beču realizuje se projekat pod nazivom "Novi Leopoldau", čiji je cilj izgradnja subvencionisanih stanova za mlade.

Na nekadašnjem terenu gasnog postrojenja, veličine 13,5 hektara, trenutno se gradi 46 stanova koji će biti prilagođeni potrebama mladih ljudi. Stanovi će biti veličine između 31 i 78 m2, pristupačni za iznajmljivanje i fleksibilni po pitanju uređenja. Izgradnja stanova će koštati 7,5 miliona evra i biće završena 2021. godine.

Pogodnosti za buduće zakupce su da neće plaćati depozit i da će ugovori o iznajmljivanju stanova biti potpisani na neodređeno vreme. Celokupan projekat predviđa izgradnju više od 1.200 stanova, od toga 1.000 subvencionisanih, na nekadašnjem industrijskom terenu.

Težište projekta je na tome da stanovi i, pre svega, javni prostor - budu prilagođeni potrebama dece i mladih. Pre nego što je počela realizacija projekta raspisan je konkurs za građevinske preduzetnike, u okviru koga su urbanisti, arhitekte, predstavnici građevinskih preduzeća i drugi stručnjaci razradili rešenja.

Oni su to učinili zajedno sa građanima koji žive u toj četvrti, a reč je o rešenjima iz oblasti arhitekture, uređenja javnog prostora i zelenih površina, mobilnosti, ekologije i pametnog grada. Cilj je bio da građani budu uključeni u donošenje odluka, da se njihovi predlozi i sugestije uzimaju u obzir i da se obezbedi "srastanje" starih i novih delova četvrti.

beč, stanovi

Foto: IBA_Wien / J.Fetz

Projekat je deo Međunarodne arhitektonske izložbe "IBA-Wien", koja će biti predstavljena javnosti 2022. godine. Realizacija je počela 2016. i obuhvata ukupno 100 projekata. Zadatak je da se razviju revolucionarna rešenja i pristupi u oblasti socijalne stanogradnje.

U pitanju je platforma koja uključuje sve značajne aktere iz ove oblasti, a to su pored stručnjaka koji su zaduženi za planiranje, izvođenje, finansiranje i upravljanje projektima, pre svega, građani Beča.

Video: Cene nekretnina u Subotici ostale iste, a potražnja opala

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>