• 0

Cene stanova u jednom od najskupljih gradova na svetu ne prestaju da padaju

Sveobuhvatne mere, uvedene u borbi protiv virusa kovid-19, pogoršale su ekonomsku situaciju

  • 0
Hongkong virus

Foto: Tanjug/AP

Četvrti talas virusa kovid-19 u Hongkongu dovešće do dodatnog smanjenja cena nekretnina u tom gradu, jednom od najskupljih na svetu, nakon što su cene pale za 0,6 odsto u oktobru, procenjuju stručnjaci.

Hongkong je sa oko 6.700 stanovnika po kvadratnom kilometru jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, a S&P Global Ratings navodi u izveštaju da ograničena ponuda stambenog prostora, ipak, može sprečiti drastičan pad cena stanova usled pandemije.

Procenjuje se da će cene nekretnina u Hongkongu pasti za dodatnih pet odsto 2021. godine, nakon pada od 7% krajem oktobra 2020, u odnosu na dostignuti vrhunac cena u junu 2019. godine.

Iako Hongkong nije uveo potpunu blokadu ili policijski čas, sveobuhvatne mere uvedene u borbi protiv virusa kovid-19 pogoršale su ekonomsku situaciju u tom gradu na jugoistoku Kine.

U Hongkongu, koji je nedavno pooštrio mere usled četvrtog talasa kovida-19, od početka krize tim virusom je zaraženo 5.948 ljudi, od kojih je 108 umrlo od posledica korone, a 540 je aktivnih slučajeva.

Na cene nekretnina može uticati i stopa nezaposlenosti u Hongkongu, pošto je dostigla nivo od 6,4 odsto, što je najviše u poslednjih 16 godina, ocenjuju ekonomisti. Oko 257.800 ljudi bilo je bez posla od avgusta do oktobra, podaci su hongkonškog Zavoda za popise i statistiku.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke