• 2

Zemlja koja je vrvela od turista, sada prodaje najskuplje hotele

Strani posetioci u Španiju godišnje "uliju" ogromne svote novca, ali je ova godina bila krajnje poražavajuća, usled restriktivnih mera

  • 2
španija, hotel

Foto: Unsplash

Španija je ove godine, zbog aktuelne krize, među najteže pogođenim zemljama sveta. Ako govorimo o Evropi, pored nje, velikim delom se oslanjaju na prihode iz turizma i Hrvatska, Italija, Kipar, Malta, Grčka.

Iako je u nekom momentu, možda, bilo izgleda da će se pandemija primiriti i završiti, to se nije desilo. Uskoro će deseti mesec kako korona "drma" ceo svet, mada je u Aziji počela da bukti još krajem 2019.

Turizam je, generalno, alarmantno ugrožen usled posledica krize, budući da su mesecima na snazi (delimične) blokade i ograničena putovanja. To se svakako odrazilo i na hotele u Španiji.

Naime, primećeno je da je broj hotela u toj zemlji, oglašenih za prodaju, u oktobru bio skoro 20 odsto veći nego u martu ove godine. Na početku pandemije niko nije ni slutio kako će se odvijati stvari.

Veći deo tih hotela nalazi se na poznatim španskim lokacijama, a ovaj trend je prethodnih meseci vladao i u Grčkoj. Ali, vratimo se sada na Španiju.

Na Balearskim ostrvima prodavalo se u oktobru 84 odsto više hotela nego u martu, a u Andaluziji 45 odosto više, prenose tamošnji mediji. Na kraju prethodnog meseca, za prodaju je ukupno oglašeno 557 hotela.

Broj stranih turista u Španiji je u septembru bio manji za 87 odsto, dok je hotelskih rezervacija u oktobru, u odnosu na isti period 2019, bilo čak 83 odsto manje. Špansku ekonomiju čeka težak period.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    29. novembar 2020 | 20:12

    Tužno! Volim Španiju i želela sam da putujem tamo ove godine, da obiđem jug, Andaluziju. Da kupim kartu za privatni let za gupe do Kadiza, pa da dok sam tamo obiđem i Sevilju i spustim se i do Malage, i ništa od toga. Al' biće, nekog od sledećih leta, sigurna sam.

  • Loki

    28. novembar 2020 | 13:23

    Ne mogu da spavam od brige što se to dešava.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>