• 5

Srbi su ludeli za vikendicama ove godine, ali samo jedna je bila najtraženija u 2020: Košta 17.000 €

, Telegraf Biznis

Najviše se traže brvnare od čamove građe, površine do 40 metara kvadratnih, a izgradnja takvih košta između 20 i 25 hiljada evra, po principu ključ u ruke

  • 5
vikenica, vrdnik

Foto: Nekretnine.rs

Vikendice i zakup smeštaja van grada bili su termini koji su obeležili ovu godinu na tržištu nekretninaBilo da su izdavali ili prodavali, cifre na kraju ove godine, a u koje smo imali uvid, pokazale su da ta grana nije ni okrznuta.

Štaviše, čini se da je napravljen pravi bum.

Zbog ograničenja putovanja, naši građani su morali da odustanu od inostranstva i da odmor provedu u banjama i na planinama. Odjednom su postale popularne i kuće na periferiji, za prodaju, jer su mnogi hteli da pobegnu iz grada i skučenih stanova, u vreme karantina.

I tako je došlo do fenomena kojem svedočimo, korona virus je lansirao veliki skok potražnje za kućama i vikendicama. Taj trend nije stao. Naime, ovih dana gotovo da ne možete da nađete slobodnu vikendicu na planini jer su mahom ljudi odlučili da praznike provedu porodično, u zimskoj idili. Tome svedoči i činjenica da je i  pored cena koje su evidentno skočile, navala ogromna. 

Potvrđuju nam to i saradnici sa portala koji se bave nekretinanima, a o tome smo više puta pisali prethodnih meseci. Tražnja ne posustaje, je zajednički zaključak.

Kako  su nam rekli naši sagovornici sa Nekretnine.rs, u 2020. godini posetioci su najviše najviše puta pregledali oglase iz kategorije prodaja stanova. Pri tome, oglas koji beleži ubedljivo najveći broj pregleda je oglas za prodaju stanova u novogradnji na Zlatiboru - Titova Vila Apartments&SPA, o čemu smo ranije pisali. 

- Uzimajući u obzir čitavu situaciju sa pandemijom, nije uopšte čudno interesovanje građana za nekretnine van gradova -  rekli su nam sa tog portala koji pomno prati tržište i raspolaže detaljnim podacima.

Koja vikendica vam je oduzimala dah?

- Kada su u pitanju Vikendice i brvnare, najviše pregleda je imao oglas za prodaju jedne lepe vikendice u Vrdniku (fotografija na početku teksta). Ali je u međuvremenu prodata - rekli su nam sa tog portala.

Vikendica je imala 25 kvadrata, bila je kategorisana kao "kuća za odmor", imala je kupatilo, sobu, parking, centralno grejanje... Kupac ju je pazario za 17.000 evra.

U tome su građani Srbije našli i najbrži način da zarade. Izgradnja drvenih kućica i bungalova je cvetala kao i prodaja ili izadavanje svega što se moglo za tu priliku opremiti. Najtraženije na tržištu nekretnina su bile one van gradova. 

Vikendice na Divčibarima i Zlatiboru mogu da se unajme od 600 evra mesečno, a ima i onih preko 1.000. Ima i jeftinijih, od 200, 300, a na Zalataru na primer, koštaju po 35 evra dnevno.

Bungalovi su specifičniji, i obično se izdaju u okviru kompleksa, pa se cene formiraju i na taj način.

Podsetimo, ukoliko je i vama u planu ovakav biznis, svi nekategorisani ugostiteljski objekti od nedavno su u obavezi da prijave sve domaće i strane turiste, preko centralnog informacionog sistema eTurista.

Zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskim objektima poput hostela, prenoćišta, konačišta, konaka, botela, hanova, etno kuća, salaša, vila, kampova, kamping odmorišta...

Obaveza se, takođe, odnosi i na ugostitelje koji pružaju smeštaj u objektima za smeštaj nautičkog turizma, kao i lovnog turizma - lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba.

Kako će biti za praznike?

Smeštaj za predstojeće praznike, kažu upućeni, gotovo je popunjen uprkos apelima i merama koje su na snazi u cilju sprečavanja koronavirusa.

Ipak, kada govorimo o broju građana koji će zauzeti hotele i apartmane, najavljeno je hotelski kapaciteti ne smeju da budu popunjeni skroz, već ta popunjenost mora biti 30 do 35 odstoSvaki objekat će se strogo kontrolisati, i to je više puta istaknuto.

Bilo da putujete za praznike ili ostajete u svom mestu, još jednom apelujemo da budete savesni, poštujete sve propisane mere i čuvate svoje, i zdravlje svojih porodica.

Video: Dajte teleport mašinu! Ova kuća na drvetu je simbol zimske idile

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajo

    I ja LUDIM! Trasu A-puta kroz Pakovraće namakli su mi da će preko vikend kuće,400 čokota vinograda i 60 voćaka prekriti crne trake! 40 godina rada ode u prah! Veštaci državni imaju nalog da procenjuju na min- min!

  • Vladimir

    Samo da prodje korona ,i opet svi krenu za Grčku. Ima da padnu cene vikendica po Fruškoj Gori kao i pre . Pet hiljada eura u fulu na sprat ,sa 50.ari placa pod voćem i zidanim bunarom u Maradiku ,moj prijatelj jedva prodao pre tri godine.

  • Kosta

    Srbi ludeli za vikendicama. Niko nije ludeo za vikendicama.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke