• 0
 ≫ 

Trend koji građevinci mogu dobro da naplate: "Mesto za povlačenje" je imperativ u doba korone

 ≫ 

Reč je o plutajućim saunama koje su popularne širom Skandinavije, ali i u SAD, tačnije na jezeru Vašington

  • 0
Jezero, Skandinavija, sauna Foto: Shutterstock

Boemi, oni koji uživaju na rekama i jezerima, a posebno Skandinavci kojima manjka lepih i sunčanih dana, tražili su alternativne načine za uživanje u letnjem periodu. Onda su rođene plutajuće saune, koje su postale trend.

Većina luka u Švedskoj ima saune, gde je to deo popularne kulture. U njima susednoj Finskoj - saune su praktično način života, ali Norveška ih nije imala. Čak su vlasti bile zabranile prvu plutajuću saunu u gradu Oslo.

Pre nekoliko godina goCstudio izgradio je plutajuću saunu na jezeru Vašington u Sijetlu. Gradovi okruženi vodom imaju potencijal za ovakve projekte. Građevinske firme bi mogle da im posvete više pažnje, jer tržište nekretnina zahteva nove trendove.

Tamo gde su ovakve prakse učestale, konkurencija je veća, pa samim tim i takmičenje, zahtevi klijenata. Lučki gradovi su dobro tlo za ovakve projekte, a primera radi, u SAD se plutajuća sauna klasifikuje kao brod.

Obalske straže joj daju tu titulu, pri čemu je moguće "baciti sidro" na duži vremenski period. Kada je usidrena, trebalo bi da bude okrenuta ka jugu, zbog sunca. Trend posebno dobija na značaju u doba korone, kada je ljudima i više nego potebno mesto za povlačenje i uživanje.

Američka sauna, montirana na 28 plutajućih buradi od 55 galona, koji se održavaju uz pomoć aluminijumskog rama, ima drvenu palubu, a opasana je žutim kedrom s Aljaske i poseduje karakteristično terasasto sedenje.

Takođe, ima kapak za hlađenje i peć na drva. Spoljašnje merdevine obezbeđuju pristup ograđenom krovu sa skakaonicom.

U Skandinaviji mnogi prave i "uradi sam" plutajuće saune, za sebe, porodicu, prijatelje, mada je ovo i ideja od koje se može zaraditi i na račun "izdavanja", kao što je slučaj sa regularnim SPA centrima. U posao su svakako uključene i arhitekte.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>