• 25

Za garsonjeru na Vračaru od 85.000 evra, u ovom gradu možete da kupite tri nekretnine

Cene na domaćem tržištu su zasigurno "podivljale" u ovoj i prošloj godini, a posebno u našem glavnom gradu

  • 25
soba, stan, prozor

Foto: Pixabay

Prema aktuelnim podacima Republičkog zavoda za statistku, prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji prošle godine je iznosila 166.433 dinara, odnosno oko 1.400 evra po kvadratu.

To znači da su cene u 2020. bile više za 1,8 odsto u odnosu na 2019, i trend se nastavlja. Sve je više stanova luks kategorije na domaćem tržištu, posebno u centru Beograda, Novog Sada i drugih većih gradova.

S druge strane, naša prestonica je odavno postala "prezasićena", pa mnogi čak rođeni Beograđani "beže" iz nje. Gužve u saobraćaju, širenje granica grada, problemi s parkiranjem, visoke cene stanova, buka - samo su neki od razloga zbog kojih ljudi traže dom u unutrašnjosti zemlje.

Na to je dodatno uticala pandemija kovida-19, koja je stvorila jaču potrebu za odmaranjem u prirodi i pronalaženjem mira. Beograd je, sasvim logično, shodno naseljenosti, praktično od početka korone jedno od najvećih žarišta.

Da li je Vračar precenjen?

Toliko je lepih ulica i kvartova u Beogradu, ali iz nekog razloga, stanovnici ovog grada obožavaju Vračar, i "maštaju" da tamo kupe nekretninu. Ovaj deo je dobro povezan i snabdeven, i može da se pohvali kvalitetnom novogradnjom. Tu se nalaze brojne, ne samo stambene zgrade, već i poslovni objekti, komercijalni sadržaji, firme.

Trenutno je oglašena garsonjera, locirana upravo na Vračaru, po ceni od 85.000 evra. Nalazi se u Kumanovskoj ulici, ima oko 25 kvadrata, dok je broj soba: 0.5. Ovaj put je u pitanju starogradnja, ali luks kategorija, i nekretnina zaista izgleda impozantno.

Grejanje je etažno, ali se garsonjera nalazi na pretposlednjem spratu zgrade, što je često "mana". Činjenica je da se najbolje prodaju stanovi na 1. ili 2. spratu.

U opisu oglasa detaljno piše po kom sistemu je uređena ova beogradska oaza za stanovanje: pominju se hrastov parket 1. klase (bajcovan u belo), nov i moderan nameštaj, italijanska keramika, specijalna tuš kabina i tome slično. Shodno ukupnoj ceni i kvadraturi, računica kaže da je cena po kvadratu za ovaj stan - veća od 3.500 evra.

Beograd, panorama

Foto: Marko Jovanović

Na oko 90 km od Beograda...

Vršac je od naše prestonice udaljen zanemarljivo, a razlika u dinamici grada je ogromna. Reč je o jednom od najstarijih banatskih gradova, koji posebno ljubiteljima prirode ima šta da ponudi. Kada je reč o poslovnim prilikama i samoj privredi, ono što je danas značajno za Vršac jesu vinogradarstvo, trgovina, zanatstvo.

U ovom vojvođanskom "biseru" trenutno možete naći garsonjeru, ili bolje rečeno manji stan od 30 kvadrata, za nekih 23-24.000 evra, i to u samom centru Vršca. Određena nekretnina iz oglasa takođe se nalazi na pretposlednjem spratu, od četiri, a grejanje je na plin.

Ovde nije reč o luks kategoriji, mada je razlika u ceni značajna. Kako se navodi na sajtu Turističke organizacije Vršca, "zahvaljujući svom jedinstvenom položaju u banatskoj niziji, zatim raznovrsnosti flore i vegetacije, bogatih šumskih ekosistema, lepih pejzaža i vidikovaca, veći deo šumskog područja Vršačkih planina zaštićen je kao park prirode".

Da li biste menjali Beograd za neki grad u unutrašnjosti, ili obrnuto? Pišite nam u komentarima.

Video: Mali: Krajem godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anita

    Hehehe pa dokle vise price oko Beograda.Pa ja ne bih dala moje Kraljevo nikada za tu dzunglu, u koju se doselilo i ko treba i ko ne treba.Katastrofa.....

  • DRagutin

    To će biti tako dok se ne potroše pare sa štednje onih famoznih 12 mlrd evra a posle će se zidati po jedna zgrada godišnje u svakom gradu... Još nekih 3-5 godina će biti dobro a posle će biti kolaps u gradjevini!

  • srpska

    ima i u Boru i na Sokocu stan od 50 kvadrata 15000 evra..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke