• 9

Novi plan za Slaviju: Kod Mitićeve rupe kompleks na 7.000 kvadrata, stanovi, garaže...

Najveći deo Mitićeve rupe biće "mešoviti gradski centar"

  • 9
Slavija Foto: Shutterstock, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Rani uvid povodom izrade plana detaljne regulacije blokova između ulica: Kralja Milana, Beogradske, Njegoševe i Svetozara Markovića, kao i Vračara, konačno je dostupan. Najviše komentara zasad izaziva popularna Mitićeva rupa, odnosno, šta će tačno na njoj da se gradi. 

Plan detaljne regulacije za to područje između ulica treba da definiše planski osnov za izgradnju i uređenje blokova u kontaktnoj zoni Trga Slavija, kako bi se zaokružila urbana transformacija ove značajne gradske lokacije. Za područje Trga Slavija i okolnih blokova 2005. godine sproveden je anketni urbanističko-arhitektonski konkurs, sa ciljem javne stručne provere i celovitog sagledavanja područja. Površina obuhvaćena planom detaljne regulacije iznosi oko 3,3 hektara.

Kako se navodi, najveći deo Mitićeve rupe, kao i nekoliko stambenih objekata, na toj lokaciji nići će mešoviti gradski centri, kombinacija komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od 6.964,7 m2.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, sadržaji, kapaciteti i spratnost definisani su prema prvonagrađenom konkursnom urbanističko-arhitektonskom rešenju iz 2005. godine, za područje Trga Slavija i okolnih blokova, arhitekata Tamare Petrović i Miloša Komlenića.

Prema tom rešenju u Mitićevoj rupi procentualni odnos stanovanje–poslovanje iznosi 40-60 odsto. Maksimalna dozvoljena spratnost objekata biće do sedam spratova plus povučeni sprat.

Broj stanova će se sa 247 popeti na 323, broj stanovnika sa 715 na 936, zaposlenih sa 550 na 766.

Mitićeva Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Kako piše u planu, širi prostor Slavije je značajan društveni i poslovni centar, sa velikim razvojnim potencijalom, pre svega za centralne gradske i poslovne sadržaje. Slaviju treba posmatrati kao snažan polifunkcionalni centar, gde je potrebno redukovati sadržaje administrativnog poslovanja i time smanjiti nesklad između dnevne, popodnevne i noćne atraktivnosti ovog prostora.

Stanovanje, tradicionalno zastupljeno na ovom prostoru, treba i dalje razvijati, a za postojeće i planirane sadržaje i aktivnosti neophodno je obezbediti odgovarajući broj garažnih mesta.

Prema Planu generalne regulacije Beograda u obuhvatu plana predviđene su površine javne namene, kao što je mreža saobraćajnica i objekti i kompleksi javnih službi. U površinama ostale namene predviđeni su komercijalni sadržaji i mešoviti gradski centri, koji podrazumevaju kombinaciju stanovanja, komercijalnih i javnih sadržaja velike spratnosti.

Ciljevi izrade plana, između ostalog, su unapređenje postojećeg karaktera i ambijenta u skladu sa značajem i karakteristikama prostora Trga Slavija, definisanje kapaciteta novoplaniranih sadržaja, pravila građenja i uslova uređenja prostora, zatim implementacija i dalja razrada prvonagrađenog konkursnog rešenja anketnog Konkursa za urbanističko-arhitektonsko rešenje područja Trga Slavija, kao i funkcionalno unapređenje saobraćajne mreže.

U toku ranog javnog uvida, Elaborat za rani javni uvid za potrebe izrade Plana, izložen je i na zvančnom sajtu Grada Beograda.

Informacije o predloženim rešenjima, zainteresovanim licima, davaće predstavnik plana od 12 do 18 časova, utorkom i četvrtkom, u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

Zainteresovana lica mogu tokom ranog javnog uvida svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove.

Video: Bogati grof pre 110 godina od tvrđave pravio luksuznu palatu: Aritektonski hipster

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mala

    25. mart 2021 | 13:57

    Ovo je bezobrazluk,vise deca nece imati gde da se igraju,od ovolike gradnje,Beograd je sve samo nije Beograd.dokle vise,sram da vas bude.mozete i cesmu da izbacite,pa da tu dignete zgradu

  • Petar

    25. mart 2021 | 13:39

    A na decu niko ne misli,pa stvarno dokle vise,a parkicic za decu gde su u najavi!?Tuzno nije Beograd Vracar,Dorcol,Dedinje,sirite gradnju dalje a ne sve u centar!?

  • Milan

    25. mart 2021 | 13:36

    Znaci pakao u najavi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>