• 13

Građevinci imaju pune ruke posla: Garsonjera van centra 40.000 evra, potražnja premašuje ponudu

Profesionalci se fokusiraju i na poslovni prostor, ali ne samo onaj kakav znamo. Kompanije sve više teže kompleksima, prostorima uređenim tako da se oko njih nalazi zelenilo, maloprodajna ponuda...

  • 13
luksuzna zgrada

Foto: Freepik.com

Jedan od retkih sektora koji profitira i napreduje i u doba krize jeste građevina, a taj građevinski bum osetan je i kod nas, pri čemu su cene stanova skočile prošle godine u odnosu na 2019. godinu.

Postoje najmanje dva razloga koja mogu da objasne tu pojavu, a to su poskupljenje repro materijala i radne snage, koji automatski dižu cenu izvođačkih radova, mada i sama potražnja za stanovima diktira ovaj trend.

U nekim delovima Beograda kvadrat je drastično skočio u odnosu na protekle godine, pa tako danas, u centru Žarkova, teško možete naći garsonjeru od 28 m2 za manje od 40.000 evra. Malo dalje od ovog kvarta, na Banovom brdu koje uživa zavidnu reputaciju, cena dostiže čak 2.600 evra po kvadratu.

Grade se stanovi svih kategorija, dok novogradnja i oznaka "premium", sve više u paru dominiraju na tržištu nekretnina u Srbiji. Trenutno je veća potražnja nego ponuda, što uzrokuje rast cena, a značajno je više keš kupaca, otprilike oko 85 odsto.

Rastu cena doprinosi i priliv stranih investicija, otvaranje fabrika, uređenje puteva. Ako znamo da bismo uskoro mogli stići za pola sata od Beograda do Novog Sada, onda je jasno zašto cene značajno skaču i u srpskoj Atini. Svakako da je veća i sama cena građevinskog zemljišta, a ovi profesionalci imaju pune ruke posla.

Građevinci se fokusiraju i na poslovni prostor, ali ne samo onaj kakav znamo. Kompanije sve više teže kompleksima, prostorima uređenim tako da se oko njih nalazi zelenilo, maloprodajna ponuda, pažljivo se planira svaki detalj koji bi privukao strane i domaće saradnike.

stan

Foto: Freepik.com

Kako smo ranije pisali, top tri domaće destinacije na kojima konstantno postoji pojačana potreba za kupovinom stanova jesu Beograd, Novi Sad i Zlatibor. S dolaskom proleća, takođe, opet se javlja potreba za vikendicama, ali stambeni prostor ipak nastavlja da dominira.

Najveći izazovi čekaju urbaniste u narednom periodu, jer je sve više zgrada i stanova, a moraju se poštovati zakonski propisi i ono što se u startu "reklamira", odnosno oglašava. Dakle, ako kupite stan sa određenim pogledom, recimo, na reku - onda to mora biti ispoštovano, izuzeto od tzv. "blokovske gradnje".

Tradicionalno, delovi grada oko glavnih ulica, šuma, reka, parkova ostaju poželjna roba na tržištu rada, i sva je prilika da će njihova popularnost dostići viši nivo, s najavom određenih planova. Jedan od njih može biti to što rečni prevoz postaje deo javnog saobraćaja u Beogradu.

Video: Vučić: Do Novog Sada ići ću vozom, lepše i brze, nego auto-putem gde je uvek gužva

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Na žalost

    4. april 2021 | 10:43

    Ovolika izgradnja služi za dve stvari: da investitori operu pare i da kupci operu pare.

  • Djuro

    4. april 2021 | 11:50

    Pranje para , legalizovanje prljavih i pokradenih para ! Ja da kupim auto od 15000 € za kes , traze mi potvrdu iz banke da sam podigao novac , ugovor o honoraru itd malte ne jos i dnk da im dostavim , da kupis nekretnine , stanove i za 1.000.000€ ne treba nista samo daj pare i gotovo ! Cista legalizacija pokradenih para

  • Majkl Džondar

    4. april 2021 | 11:19

    Pranje para na veliko. Zna se ko pere.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>