• 4
 ≫ 

Broj kupljenih nekretnina u Srbiji dupliran! Stigli podaci za mart, ukazuju na nezaustavljiv trend

 ≫ 

Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda

 • 4
banka, stambeni krediti, Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup

Foto: Shutterstock

Na tržištu nepokretnosti Srbije tokom marta zabeležen obim prometa za četvrtinu veći nego u februaru, a vrednost sklopljenih ugovora je veća za skoro 40 procenata, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parameti kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani, navodi RGZ.

RGZ-u je tokom marta dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 procenata više u odnosu na februar, i 93,9 posto više nego u martu 2020. godine.

Obim prometa na nivou Srbije u martu veći je u odnosu na februar za 27,5 procenata.

Najveće povećanje broj ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu Beograda (37,1 procenata), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji - 28,8 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji - 23 odsto i u Vojvodini gde je povećanje bilo 21,6 odsto.

Gledano na nivou većih gradova, najveće povećanje u obimu prometa u odnosu na februar bilo je u Gradu Beogradu - 37,1 odsto, zatim u Nišu - 34,2 odsto, i Novom Sadu - 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeleženo smanjenje od 3,5 odsto.

RGZ navodi da je u martu 84 procenata prometa nekretnina realizovano gotovinskim plaćanjem.

Više se uzimaju i krediti

 

Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije sa po 90 procenata u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, i Južnoj i istočnoj Srbiji, a najmanje u Gradu Beogradu gde su tri od četiri nekretnine plaćene gotovinski.

U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva procenta u odnosu na februar.

Količina novca na tržištu nekretnina u martu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda bilo preko polovine, a Vojvodina nešto ispod četvrtine.

Kupovina stana, kuće, iznajmljivanje

Foto: Shutterstock

U poređenju sa februarom ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 procenata, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 odsto. Tokom marta promet zemljišta povećan je za 22,5 procenata, dok je ukupan promet objekata veći je za 29 procenata u odnosu na februar.

Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, slede vikendice sa povećanjem od 68,3 posto i poljoprivredni objekti sa povećanje od 50 procenata.

Tokom marta zabeleženo je povećanje prometa posebnih delova objekata za 39,1 procenat.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Neverovatno

  10. april 2021 | 15:16

  Objasnite mi ko bre vise kupuje tolike stanove????

  2
  0

  Podelite komentar

 • Laik

  11. april 2021 | 13:20

  Ha ha

  0
  0

  Podelite komentar

 • porez

  10. april 2021 | 14:08

  Kada se izjednaće porezi i ostale dažbine, i održavanje kao u Evropskim zemljama, biće čupavo za sve koji imaju više stanova i kuća.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>