• 2

Dok u Srbiji nerealno skače cena nekretnina, oni su odštampali kuću od zemlje. Kao iz snova je!

Ovo je prva kuća koja je 3D štampana od sirove zemlje

  • 2
3D kuća, Low carbon affordable house

Foto: Instagram/3dwasp

Gotova je i prva 3D kuća štampana od sirove zemlje. Više štampača izgradilo je objekat za 200 sati koristeći lokalno tlo, što znači da je i ne treba materijal za transport na lokaciju.

"Mario Cucinella Architects and Waspp", vodeća italijanska kompanija za 3D štampu, završila je prvu kuću koja je 3D štampana od sirove zemlje.

Proces koji se zasniva na oblikovanju gline je ekološki održiv i ekološki prihvatljiv, jer proizvodnja ne ostavlja otpad. Višestrukim štampačima trebalo je samo 200 sati da naprave prototip od 60 kvadrata u Raveni u Italiji.

Dizajn kuće je organski, oblik je sličan pećini, a vizuelno protivrečivši inovativnoj tehnologiji koja stoji iza njega. Tipično je za tu kompaniju u jeste da je  usredsređena na „humanu“ arhitekturu, ukrštanje sveta nižih i visokih tehnologija.

- Estetika ove kuće rezultat je tehničkog i materijalnog napora. To nije bio samo estetski pristup. To je iskrena forma - naveli su u kompaniji.

Projekat je započeo istraživanjem osnivača kompanije sa Školom održivosti, koji su ispitivali potrebu za održivim kućama tj. korišćenje materijala pronađenih na gradilištu, kao i uticaj na životnu sredinu. Rezultat je predstavlja proces sa gotovo nultom emisijom i niskim udelom ugljenika.

Arhitekta je proučavao kako oblik zgrade može uticati na njenu efikasnost, u odnosu na klimu i geografsku širinu; i kako bi materijalni sastav zgrade mogao pomoći u izolaciji i ventilaciji. Oblik i spoljni grebeni takođe omogućavaju strukturnu ravnotežu kuće.

Unutra je dnevni boravak, kuhinja i spavaća soba, sa nameštajem integrisanim u strukturu, i drugim predmetima dizajniranim za recikliranje ili ponovnu upotrebu.

Kuća  je napravljena od 350 slojeva od 12 mm i 60 kubnih metara prirodnih materijala. U narednim koracima, plan je da se troškovi svedu na minimum kako bi ove kuće bile što jeftinije, što je i namena 3D štampe.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>