• 8

Večita dilema: Kupiti stan u novogradnji u Šumicama za 500 € više za kvadrat ili stari ali renoviran

Manji stanovi u novogradnji su poznati po tome što su funkcionalni, a treba imati u vidu da kada kupujete stan - nije važna samo vaša jedinica, već i čitava zgrada

  • 8
Nekretnine, zgrada, zgrade, prodaja stanova, izdavanje

Foto: Shutterstock

Od kvadrata koji se ceni 200 evra, do onog što košta više od 9.000 evra - to je današnje stanje na tržištu nekretnina u Srbiji, ali se jaz produbljuje i na osnovu nekih drugih parametara, ne samo na osnovu lokacije.

Najniže cene stanova srećemo u Majdanpeku i Tutinu, a najveće - kako je i očekivano - u Beogradu i Novom Sadu, ali i tu ima razlika u odnosu na to gde se stan nalazi: na periferiji grada, u centru, na Vračaru, Savskom vencu, Novom Beogradu, Dedinju. Još uže - gleda se da li je reč o novogradnji ili starogradnji.

Još uvek vlada trend da se najviše traže stanovi veličine 50-ak kvadrata, ali je zanimljivo da cene takvih nekretnina u istom kvartu - značajno variraju. Udaljeni nekoliko stotina metara, slično uređeni, i recimo, pozicionirani na istom spratu - ti stanovi imati razliku u ceni od čak 500, 600 evra po kvadratu.

Kupcima čak više nije toliko važno da li je stan izgrađen 1960-ih, 1970-ih ili kasnije perfektno renoviran - jednostavno, žele novogradnju. Primer su mnoge beogradske opštine, poput Šumica gde se pratkično uz ulicu menja cena kvadrata u zavisnosti da li je nova ili stara. Ta razlika samo na tom potezu je oko 500 evra.

Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u 2020. je iznosila 166.433 dinara, odnosno oko 1.400 evra po kvadratu, što predstavlja povećanje u odnosu na 2019. godinu od 1,8 odsto.

Podsećamo, površina prodatih novoizgrađenih stanova u istom periodu, prosečno je iznosila 54 kvadrata. Samo u drugom polugodištu, cena stanova novogradnje je optimalno iznosila 166.211 dinara po kvadratu. Treba reći i da je samo u januaru 2021. izdato 1.480 građevinskih dozvola - 14,8% više nego istog meseca lani.

Večita dilema ili je stvar jasna?

Selidba i/ili kupovina stana, odnosno pronalaženje idealnog doma za sebe i svoju porodicu - jedan je od najstresnijih događaja u životu. Ipak, tako velike odluke nikada nisu jednostavne i lake. Uvek postoji rizik da se pokajete, bilo da je reč o odabiru lokacije, kvadrature, pozicije stana.

Najpre se treba rešiti ovih predrasuda: niti je svaka novogradnja sklepana, tj. lošija od starijih stanova, niti su svi stari stanovi za odbacivanje. Štaviše, ako se dobro srede - mogu da nadmaše potencijal novogradnje.

Nekretnine

Foto: Pixabay

Prednosti i mane starogradnje

Kao prednost najpre se ističe cena koja je, bez obzira na stanje stana, uvek niža u odnosu na novogradnju. Ono što podiže cenu stana u starogradnji jeste lokacija na kojoj se nalazi, tako da stan na Vračaru u starogradnji svakako da je uvek skuplji od novog stana sa oboda grada. Ako birate renoviran stan iz stare zgrade, ipak treba da proverite šta je rađeno i na koji način, kako ne biste kupili "mačku u džaku".

Mana je svakako ulaganje koje je neophodno, kao i osećaj da nisi prvi kupac ili stanar u tom stanu. Naime, neki ljudi jednostavno vole da nekretnina u koju treba da se usele "miriše na novo", sve i da je stari stan 100% renoviran. Ali opet, još jedna prednost kupovine stana u starogradnji je papirologija, koja je uglavnom skroz kompletirana.

Dosta toga se promenilo na tržištu otkako je novogradnja počela da dominira, te je i prikupljanje dokumentacije za nove stanove danas mnogo zahtevnije. Osim toga, stanovi iz starogradnje nalaze se u kvartovima koji imaju urbanistički plan: zgrade su dovoljno udaljene od saobraćajnica, predviđen je parking, tu su parkovi, zelene površine, prodavnice, škole, vrtići, dom zdravlja.

Ono što se može tumačiti i kao prednost i kao mana jeste raspored prostorija: neko smatra da je hodnik uzaludan, dok drugi izbegavaju "otvorene koncepte". Sve u svemu, prednost nekretnina u starogradnji su i visoki plafoni koji često čine da stan izgleda veće, a osim toga, zvučna izolacija je uglavnom bolja nego kod novogradnje.

agent za nekretnine

Foto: Freepik

Prednosti novogradnje

Sve ono što je mana kod stanova iz starogradnje, to je prednost kod onih iz novogradnje, i obratno. Ključno je to što novi stan - miriše na novo, kao i cela zgrada. Okrečena, izgrađena po modernim standardima, uz obavezan lift, po mogućstvu ima sigurnosni sistem, i često takvi kompleksi zahtevaju profesionalno održavanje.

Postoje ozbiljne velike firme koje se bave održavanjem stambenih objekata, s fokusom ne samo na higijenu, već i estetiku - pažljivo se bira, recimo, cveće/zelenilo koje će da okružuje objekte ili da se nalazi u samoj zgradi. To je ono što svakako imponuje stanarima sa jačom platežnom moći, koji biraju nove jedinice u skupljim kvartovima.

Prednost je svakako i što nove stanove ne treba renovirati, što je manjak stresa ne samo u odnosu na finansije, već i dogovaranje s majstorima, čekanje da se radovi završe, i da na kraju sve bude kako treba. Prilikom kupovine nove nekretnine, više nema malterisanja zidova, sređivanja instalacija i cevi.

Takođe, ne morate da brinete da li prozori dihtuju, kako ćete se popeti na viši sprat ako zgrada nema lift, a pohvalno je i što se novogradnja danas podiže u ubranim naseljima. Ipak, to ne znači da je svaka džekpot. Naime, mana je što su zgrade nekada previše načičkane, građene pored glavne ulice kojom prolaze autobusi i vozila, terase su okrenute ka zidovima drugih zgrada itd.

nekretnine

Foto: Freepik

Nekada je parking predviđen, a nekada nije. Opet sve zavisi od same lokacije. Kada govorimo o enterijeru, novi stanovi se prilagođavaju današnjem modernom stilu života, što znači da nema dugih hodnika, a svaki kvadrat je maksimalno iskorišćen. Kada imate otvoren prostor, onda možete i da ga pregrađujete po volji.

Manji stanovi u novogradnji su poznati po tome što su funkcionalni, a treba imati u vidu da kada kupujete stan - nije važna samo vaša jedinica, već čitava zgrada. Novi objekti imaju nove instalacije, struju, vodu i odvode, a neki investitori čak daju vlasnicima stanova garanciju za obavljene radove i opremu.

Dostupnost određenih objekata kao što su radnje, vrtići, škole, ordinacije - takođe je relativna. Neka nova naselja su odlično opremljena, kao gradovi za sebe, dok nekim manjka ovih osnovnih ustanova.

Građevina cveta

Vrednost građevinskih radova izvedenih u prvom ovogodišnjem kvartalu, porasla je u odnosu na isti period 2020. za 20 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama - taj rast iznosio 20,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama, u stalnim cenama, povećana je za 17,5 odsto, a na ostalim građevinama za 22,7 odsto. Od ukupne vrednosti radova, na teritoriji Srbije izvedeno je 96,3 odsto, a preostalih 3,7 odsto na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Srbije u prvom kvartalu, za radove koji su izvođeni na teritoriji Srbije i inostranstva, porasla je u tekućim cenama za 20,4 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 21,2 odsto.

Video: Mali: Danas isplata minimalca, prekosutra pomoć građanima

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    Gradjevinski sam tehnicar i znam da novogradnja nikako ne zasluzuje pausalne pohvale. Doduse ima delova grada gde je nova gradnja izuzetna ali uglavnom nije tako. Cak ni visoka cena ne garantuje kvalitet. Po meni najpametnija kupovina - "stara" gradnja ali renovirana i sa uradjenom termoizolacijom, pvc stolarijom i instalacijom slabe struje u stanu

  • koki

    Pa sad kad vec pominjete moj kraj. Ova zgrada sa slike je od pre 10 godina. Ima novogradnja nekoliko zgrada u Strumickoj. Vec gore u naselju gde se ruse kuce da se zidaju zgrade u malim ulicicama to vec ne bih nikada kupio. Usko, nema mesta, nema parkinga, imate osecaj kao da zivite na Vracaru u betonskoj dzungli, a ne u Sumicama koje su najlepsi kraj u gradu. I starogradnji je sad skocila cena zbog Beo centra, Lidla i ostalih pogodnosti.

  • ivan s

    Najlakše je biti sirota izbeglica i dobiti kuću, stan.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke