• 5

Ova slatka montažna kućica niče za 15 dana, a možete je imati za 10.000 evra! Pravi se na Balkanu

Najprimamljivija činjenica oko montažnih kuća je brzina njihove izgradnje

  • 5
KATTUN PERFECT TINY HOUSE qubicul design

Foto: Instagram/qubicul.design

Kada biste pitali iskusnog agenta za nekretnine da li je bolje kupiti stan ili kuću, rekli bi ovo drugo. Još ako je montažna - kockice se same slažu.

One napravljene po principu "ključ u ruke" koštaju od 260 do 450 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača.

Prošlogodišnji lokdaun i želja građana da pobegnu od istog, podigle su im tražnju na rekordne nivoe, a montažne kuće su zbog cene i brzine gradnje dospele u fokus.

Prema zvaničnim podacima RGZ prošle godine prodato je 1.443 objekata, u poređenju sa 884 tokom 2019. Najviše vikendica prodato je u Vojvodini i to na Fruškoj gori - 882, dok je u ostatku zemlje ukupno prometovan 561 objekat.

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću  u zaviosnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tri tipa izgradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija).

KATTUN PERFECT TINY HOUSE qubicul design

Foto: Instagram/qubicul.design

Najprimamljivija činjenica oko montažnih kuća je brzina njihove izgradnje. Za razliku od klasičnih kuća koje se zidaju na licu mesta, montažne kuće se izrađuju od unapred fabrikovanih elemenata. Većina proizvođača tvrdi da su kuće od 80 kvadrata, gotove za otprilike mesec dana.

Dok nam ne stignu 3D kuće i one od zemlje, zanimljivih rešenja ima i ovde, ali i u komšiluku. 

Ova mala drvena kuća arhitekata iz BiH može biti na vašoj adresi za dve nedelje po ceni od 10.000 evra.

Kako su naveli na svom sajtu izvođači, dizajn je prilagođen za montažni tip gradnje. Osnova objekta je 6 x 6 m.

Izgled fasade je moguće menjati u skladu sa željama krajnjeg korisnika kao i klimatskim uslovima.

Projekat je takođe zamišljen kao modul, odnosno ostavljena je mogućnost spajanja dva ista uz opciju prilagođavanje unutrašnjosti.

U 24 m2 smešteni su prostor za dnevni boravak, kuhinja, degažman i kupatilo. Galerijski prostor od 12 m2 predviđen je kao prostor za spavanje.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by QUBICUL (@qubicul.design)

 

Unutrašnjost je funkcionalno i prostorno usklađena do najmanjeg detalja kako bi se postigla maksimalna ugodnost boravka u malom prostoru.

Mali prostor nikako ne treba da znači odustajanje od komfora, navode oni.

Kako izgradnja košta oko 10.000 evra, znači da je o kvadratu što je povoljnih 278 evra/m2.

Kako da dignete montažnu kuću?

 

Da biste izgradili kuću, potrebno je da imate plac, ali i lokacijsku dozvolu, što se dobija tako što geodetski snimak i idejno rešenje za kuću predate u opštini. Potrebno je da se uradi i elaborat o energetskoj efikasnosti, a kada se prikupe sve potrebne dozvole, ide se na glavni građevinski projekat i radovi mogu da počnu.

I već u prvoj fazi možete da birate. Ne mora vam isti izvođač stavljati temelj. Možete za to angažovati i nekog drugog, a okvirna cena za ovaj deo posla je oko 2.500 evra, odnosno oko 50 evra po kvadratu. Takođe, moguće je da birate i da li želite kuću u sivoj fazi ili kompletno urađenu, sa ili bez temelja.

Mana montažnih kuća svakako je i nemogućnost nadogradnje zbog slabe nosivosti konstrukcije. Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, te je potrebno unapred dobro razmisliti o budućim planovima.

Montažne kuće traju u proseku 50 godina, da se nema mnogo šta zameriti opštem stanju objekta. Mada, neke traju i 100, a neke čak 150 godina, zavisno od materijala koji su korišćeni, a na šta kupac utiče i može sam da ih bira. Zato i ne čudi što mnoge firme daju zakonsku garanciju od 20 do 30 godina na stabilnost i sigurnost montažne kuće.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mnogo skupo

    21. maj 2021 | 18:20

    Za gotovu kuću od 100 kvadrata treba dati 45000 evra. Premnogo.Ja sam za 20000 evra kupio kuću od 60 kvadrata građenu 1996 godine sa plavom od 15 ari,sa sve stvarima i belom tehnikom ,sve novo jer vlasnik živi u inostranstvu i svega je par puta dolazio a u zadnjih 5 godina nijednom.Kuća je u selu na 65 km od centra Beograda.

  • Princ veliki

    21. maj 2021 | 20:17

    6000 e, ajde dodji i meni napravi samo 3 puta vecu za 20 000e?

  • Kure

    21. maj 2021 | 19:13

    Trenutno sam u radovima. Pravim vikendicu od 30-tak kvadrata. Materijal je dosta poskupeo, ali i sa tim cenama kuci a u ful stanju skroz sredkena ispasce me maksimalno 6000etu računa bukvalno sve. Izolacija, struja, voda, namešta, kupatilo, stolarija... Majstor jedan sa dnevnici od 60 e i ćale i ja od radne najviše 30 dana gradnje i sredjivanja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>