• 5

Sagrađena prva kuća od konoplje u Srbiji: Ovaj najbolji građevinski materijal nekad nam je bio adut

U okviru projekta izgrađena je kuću od 260 m2 koristeći industrijsku konoplju kao glavni građevinski materijal

  • 5
Kuća od konoplje

Foto: Instagram/koncept.boljeg.zivota

Nestašica građevinskog materijala, briga za planetu, maštovite ideje, novi stilovi življenja... Sve to je u poslednje vreme, iznedrilo značajne promene na tržištu nekretnina.

Posebnu pažnju su privukle tzv. 3D štampane kuće, a građevinske firme godinama unazad prepoznaju njihov potencijal, prvenstveno u SAD. Lako se montiraju, ekološki su pogodnije, ne moraju mnogo da koštaju i generalno se uklapaju u gotovo svaki stil življenja.

One se polako približavaju našem tržištu, ali ne možemo reći da kod nema bajkovitih ideja. Naprotiv.

U Srbiji je izgrađena i prva kuća od konoplje.

Pilot projekat kuće od konoplje realizovan je u Srbiji na farmi Bela reka, u netaknutoj prirodi Homoljskih planina.

Konoplja koristi se kao građevinski material. Ona je najbolji ekološki materijal na svetu, zato što se pokazala kao najzdravija za život ukućana, poručuju na stranici Koncept boljeg života.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by SERBONA (@koncept.boljeg.zivota)

 

Jedno od glavnog svojstva konoplje kao građevinskog materijala jeste da upija vlagu iz prostora,što je pogodno za osobe koje su sklone respiratornim problemima. Pored toga kuća od ovog materijala je otporna na požare.

Srbija je nekada proizvodila konoplju na preko 60.000 hektara. To je bila industrija koja je zapošljavala desetine hiljada ljudi.

Pilot projekat ovakve kuće od konoplje realizovan je u Srbiji na farmi Bela reka, u netaknutoj prirodi Homoljskih planina, podeseća portal Gradnja. Arhitekte projekta je srpsko-švajcarski tim Ljubica Arsić i Daniel Fuchs, a početak gradnje bio je 2017. godina.

Radi što boljeg iskorišćavanja sunčevog kretanja i pogleda koji se pruža ka planinskim vencima u daljini, kuća je izdužene forme i proteže se iznad višeg platoa, lebdeći nad pejzažom. Izduženi plan je uparen sa velikodušnim prozorskim otvorima od poda do plafona. Objekat ima dva sprata, a glavni program je raspoređen na gornjem spratu u okviru međusobno povezane prostorne osmougaone šeme (pčelinje saće) koja daje prioritet fluidnosti, vizuelnoj i fizičkoj komunikaciji.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>