• 45

Pet najskupljih beogradskih ulica: 35 kvadrata vredi 115.000 €, ograda od kovanog gvožđa diže cenu

U Krunskoj se nalaze i Muzej Nikole Tesle, mnoštvo modernih radnji, saloni lepote, ordinacije, kafići... Put vas vodi direktno do Kalenić pijaće

  • 45
Krunska ulica, Beograd Printskrin: Google Street View

Neke beogradske opštine (ili bar njihovi delovi) tradicionalno imaju dobru reputaciju, koja utiče i na rast cena nekretnina. Tako smo vremenom, u Beogradu, stigli do prosečne cene po kvadratu od skoro 1.990 evra.

Ipak, nisu sve ulice na određenim top lokacijama, kao što su centar, Vračar, Dedinje ili Novi Beograd - jednako zapažene i tražene. Recimo, postoje dosta skuplje ulice od Knez Mihajlove, koja je u samom jezgru grada.

Mnogima omiljena beogradska ulica, Krunska, nalazi se zasigurno među prvih 5 najlepših, ali i najskupljih ulica za stanovanje. Slobodno možemo reći da je ona prva asocijacija na Vračar, deo grada sa prelepom istorijom i arhitekturom.

Počinje od Ulice Kneza Miloša, a potom se na svom kraju uliva u Baba Višnjinu. Tu se nalaze mnoge ambasade (Mađarska, BiH, Brazil, Belgija i Turska), otmene porodične kuće, a ime je dobila po čuvenom simbolu vladavine - a to je kruna. U njoj je, možda niste znali, živeo naš čuveni pesnik Jovan Jovanović Zmaj.

U Krunskoj se nalaze i Muzej Nikole Tesle, mnoštvo modernih radnji, saloni lepote, ordinacije, kafići... Put vas vodi direktno do Kalenić pijaće, a posebnu čar ulici daje zelenilo koje je okružuje. Dolazimo i do dela koji potencijalne stanare ove ulice najviše zanima, a to je cena.

Treba reći da cene dosta variraju u odnosu na to na kom je spratu stan, ali i koje je veličine. To, naravno, nije uvek pravilno, ali se generalno bolje i lakše prodaju manji stanovi, po mogućstvu na 1, 2. ili maksimum 3. spratu. Najtraženija kvadratura je 50-ak kvadrata.

Tako se nekretnina od 100 kvadrata (dupleks) trenutno prodaje za 210.000 evra, što znači da je cena po m2 - 2.100 evra, ali je stan na V spratu od ukupno šest. S druge strane, salonac u Krunskoj, na drugom spratu, vredi 280.000 evra, a ima 86 kvadrata. To znači da je cena po metru kvadratnom skoro 3.260 evra.

Nekretnine, tržište, stanovi, kuća Foto: Shutterstock

Na uglu Krunske i Molerove je nekretnina koja se prodaje za čak pola miliona evra, a reč je 131 kvadratu. Dakle, kvadrat iznosi oko 3.800 evra. Kako kvadratura raste, a penjemo se na više spratove, tako padaju i cene: nekretnina od 170 m2 (4. sprat od četiri) sada vredi 350.000 evra.

To znači da je cena po m2 malo iznad 2.000 evra.

Stan je, inače, nadomak Kneginje Zorke, gde se nalazi još jedna oglašena nekretnina, ali značajno manja. Ima svega 35 kvadrata, ali i "dobru cenu": prodaje se za 115.000 evra, što znači da je kvadrat za ovaj stan blizu 3.300 evra. Ipak, pogađate šta mu je dodatna prednost - nalazi se na 2. od četiri sprata.

Otmene i skupe beogradske ulice

Krunska svakako da nije jedina "na glasu", te vam predstavljamo još neke ulice u kojima definitivno vredi imati nekretninu, bilo da želite da stanujete u njoj, da je izdajete ili prodate u nekom momentu.

Užička je, recimo, ulica gde su locirane možda najskuplje vile u gradu, kao i stanovi. Nalazi se na Dedinju, u blizini su mnoge ambasade, a sama ulica je mirna, ušuškana, ispunjena zelenilom.

Početkom prošle godine pisali smo da je upravo u toj ulici prodata i najskuplja nekretnina u celoj Srbiji, i to za čak 4,5 miliona evra. Užička ulica je decenijama simbol moći, bogatstva i uticaja, rečeno je tada iz Republičkog geodetskog zavoda.

Takođe, pogled na Hram Svetog Save iz Mačvanske ulice je ono što joj je dalo ogromnu prednost na tržištu. Upravo tu se prodaju penthausi sa garažnim mestom, što je trenutno izuzetno popularna kategorija, posebno ako živite na Vračaru, gde parkiranje postalo veliki problem.

Užička ulica Užička ulica / Printskrin: google.maps

Tolstojeva (Savski Venac) još jedna je u nizu otmenih ulica koje krasi puno drveća i gusto rastinje. Iza njih su ušuškane skupe vile, a sam kraj stanarima pruža mir i izolaciju, koji su posebno na ceni otkako je počela pandemija.

Jedna od najskupljih adresa na Senjaku je svakako Ulica Vladete Kovačevića, koja se nalazi nadomak Kuće kralja Petra, i još nekoliko skupih ulica. Prostori koji se nude imaju razne namene, mogu biti stambeni, rezidencijalni i komercijalni, a mnoge vile imaju bazene i prostrana dvorišta, dok ih karakteriše ograda od kovanog gvožđa.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    6. jun 2021 | 11:06

    Beograd je selendra u poređenju sa bilo kojom svetskom metropolom.

  • Miki

    6. jun 2021 | 09:43

    Krunska ulica - samo jedan deo je lep, a inave sam beton bez travke. Uzas. Da imas mali stan kao.prenociste posle.izlazaka - moze. Inace je zlo za zivot - smog, uzano, nema parkinga, ne smes decu da pustis same napopje da ih nesto ne pregazi.. Uzas. Nema Novog Beograda i Zemuna nigde na svetu!

  • Milos

    6. jun 2021 | 09:47

    Da mi poklonite stan ne bih ziveo u Bg..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>