• 13

Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije? "Kredit će se sam otplatiti"

Apartmani su dobro opremljeni, od standardnih do luksuznih, a njihovo izdavanje odavno je postalo izuzetno unosan posao

  • 13
stan, terasa Foto: Freepik

Zlatibor je domaća planina koja se, verovatno, najviše širi u smislu gradnje i priliva turista/stanovnika, i to traje godinama. Uprkos popularnosti nekih drugih, kao što su Tara, Kopaonik, Stara planina, Zlatar - Zlatibor, ipak, ostaje u epicentru.

Ovih dana ponovo je primetan ogroman broj posetilaca, posebno otkako je počeo raspust, a čini se da im ne smeta ni prašina koja se raznosi gotovo svakim putem. Doduše, ako volite da šetate i planinarite, lako se možete izmestiti iz gužve i skloniti od buke. Na sve strane su bageri, niču nove zgrade, a stanovi su sve moderniji i funkcionalniji.

U skladu sa tim, skaču i cene kvadrata, a one sada najčešće iznose od 1.600 do 1.800 evra, naravno, uz izuzetke: ima nižih, ali i viših cena, kakve srećemo, recimo, na beogradskom Vračaru. To dovoljno govori o potencijalu ove planine. Takođe, očigledno je da su vlasnici objekata za izdavanje vodili računa o potrebama klijenata.

Apartmani su dobro opremljeni, od standardnih do luksuznih, u gotovo svakoj sobi se nalazi TV, imaju adekvatno posuđe, belu tehniku, kućne aparate, posteljinu, peškire i tome slično. Jedina mana je što mnogi stanovi imaju izuzetno male terase. Zato vlada "borba" za apartman u prizemlju, s dvorištem.

Kec u rukavu

Još u drugoj polovini juna, prosečna cena modernog apartmana za izdavanje košta oko 30 evra po noćenju, ali cena dostiže čak 50-ak evra u jeku sezone ili tokom određenih datuma/praznika. To znači da je i kupovina stana na Zlatiboru, zarad iznajmljivanja, postala unosan biznis.

Zanimljivo je da maltene nema planine koja poseduje više stambenih zgrada i objekata pod kategorijom "luks" ili "premijum", ali to ima i svojih mana: mnogi su stava da Zlatibor gubi draž planine. S druge strane, pođete li putem nekih udaljenijih naselja, od centralnih hotela naviše, videćete da ima manje zgrada, a više vikendica i kuća.

Dosta takvih nekretnina je napušteno ili oglašeno za prodaju. Jedna porodica, recimo, prodaje kuću od oko 100 kvadrata, smeštenu okolo čuvenog restorana "Miris dunja", za čak 180.000 evra. U ponudi su i apartmani u izgradnji, čija je cena po kvadratu čak 1.980 evra.

Dakle, nekretnina od oko 58 metara kvadratnih košta 115.000 evra. Drugim rečima, u mnogim situacijama postalo je isplativije imati stan na Zlatiboru nego u našem glavnom gradu. Tu priču može da potvrdi i jedna naša sugrađanka.

Zlatibor, brvnara Foto: Shutterstock, Freepik

Kakav stan tražiti, da li su skočile cene u odnosu na 2020?

S. J. (32) odlučila je da kupi stan na Zlatiboru, a ne u Beogradu, iako u našoj prestonici živi kao podstanar. Šta je presudilo?

- Presudilo je to što se ne usuđujem da uzmem kredit na 30 godina, čija će otplata zavisiti isključivo od moje plate. Sutra mogu da ostanem bez posla, ili da se razbolim, i ko bi u tom slučaju otplaćivao kredit umesto mene? Govorimo o suviše dugom vremenskom periodu. Takođe, stan na Zlatiboru je jeftiniji, iako i tamo cena kvadrata skače. Ali, kako sam izračunala (više puta), kredit za taj stan mogu da otplatim za sedam godina. A kako planiram da stan na Zlatiboru izdajem, kredit će se, zapravo, sam otplatiti. I ja ću za sedam godina imati nekretninu u svom vlasništvu od nekih 40.000 evra. To nikad ne bih mogla sa stanom u Beogradu - kaže S. J. za Telegraf Biznis.

Mnogi su rešili da ulože novac u apartman baš na ovoj planini, kako bi kasnije imali prihode od izdavanja. To nam sugeriše da su brojni naši građani stava da će, u tom smislu, posla biti sve više u narednim godinama. Čini se da na Zlatiboru više nema gde "igla da padne" koliko se gradi. Stalno je krcat.

- Zlatibor je, čini mi se, jedina planina u Srbiji koja nudi program za sve i to tokom cele godine. I sada, kad se čini da ima suviše apartmana za izdavanje, dolazite u situaciju da nema slobodnog mesta. Zlatibor ima mnogo toga da ponudi, i to odlično i pametno koristi - dodaje naša sagovornica i kaže da se, prema njenom iskustvu, cene kvadrata kreću od nekih 1.100 do 1.900 evra.

Panorama Zlatibora Panorama Zlatibora / Foto: Shutterstock

- Naravno, sve zavisi od toga da li ste u centru, širem centru, ili okolnim mestima, da li vas interesuje novogradnja ili nešto starije zgrade. Ali, ukoliko kupujete apartman za izdavanje, moj savet je da se kupi jednosoban, sa obaveznom odvojenom spavaćom sobom. Takav stan, koji ima oko 30 kvadrata, možete naći za cenu do 40.000 evra, što je sasvim korektno. Naročito zato što će taj novac odmah početi da vam se vraća. Ono što jeste primetno je da cena kvadrata i na Zlatiboru raste, jer kada sam gledala apartmane prošle godine u ovo doba, ono što sada košta oko 40.000, tada je koštalo oko 35.000 evra - priča nam S. J.

Treba takođe imati u vidu da nije svaki stan na Zlatibor "kec u rukavu". Obratite pažnju na poziciju stana, lokaciju, spratnost, uređenost, raspored - posebno ako posedujete jednu nekretninu, a ne nekoliko njih. Konkurencija je velika, stoga je važno istaći se u moru slične ponude. Pitamo S. J. na koje detalje je obraćala pažnju?

- Bitno mi je da su stan i nameštaj novi. Možda i još važnije da stan nije u suterenu, naročito kad na planini kupujete nekretninu, pa sneg recimo može da napravi štetu zidovima kad se topi, stvara se vlaga. Suteren jeste jeftiniji, ali na duge staze se nikako ne isplati. Bitno mi je i kakva je izolacija, kakav je pogled, da li ima terasu makar i od dva kvadratna metra. A što se samog uređenja tiče - pošto ću ga izdavati, mora da ima sve ono što bi meni trebalo da svakodnevno funkcionišem - zaključuje naša čitateljka.

Video: Od centra turističkog mesta do vrha planine i skijališta: Zlatiborska gondola puštena u probni rad

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikako

    29. jun 2021 | 08:27

    Vasariste.

  • Mrki

    29. jun 2021 | 09:27

    Najisplativije je potrošiti na sebe,na život,na zdravlje,na sreću ... život je jedan a bogat si onoliko koliko potrošiš !!!

  • Hh

    29. jun 2021 | 08:48

    Nikad lošije Zlatibor ne izgleda,autobuska stanica koja je sve samo to nije,gradnje zgrada prašina,sve nepovezano ,zgrade nabijene jedna do druge opšti haos

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>