• 2

Luksuzni minimalizam može biti i ekonomičan: Zašto su ovakve kuće i trend i win-win opcija?

Montažne, konvencionalne, mobilne, male, velike, s bazenom ili bez njega... Kuće su definitivno vrsta nekretnine koja je doživela procvat u 2020. godini, a taj trend se nastavlja...

  • 2
Minimalistička luksuzna vila

Foto: Shutterstock

Kuće se traže više nego ikad, otkako je nastupila pandemija kovida-19 i u skladu s tim - porasla potreba za izolovanjem, izmeštanjem van grada i pronalaženjem mira u prirodi.

Doduše, taj trend je u nekim razvijenim zemljama sveta samo dodatno ojačao, budući da se kuće masovno grade decenijama unazad - s akcentom na periferiju.

Dobri putevi i automobili, nekoliko traka u jednom smeru, povoljne cene zemljišta i nekretnina van centara svetskih metropola - dobra su kombinacija za rast potražnje. Jednostavno, kupcima se to isplati.

U poslednje vreme sve veću pažnju privlače minimalističke kuće, koje mogu biti znatno ekonomičnije, iako tako ne deluje u prvi mah. Istovremeno su moderno opremljene, luksuzne i sa stilom, a mogu biti dobro, alternativno rešenje za kupce s ograničenim budžetom.

To svakako ne znači da su ovakve nekretnine jeftine, sve zavisi od kvadrature, uređenja, pozicije, lokacije.

Šta je tačno minimalistička kuća?

 

U skladu sa imenom, minimalistička kuća je ona koja je izgrađena od vrste materijala koji nije skup, odnosno ona građena po minimalističkoj ceni, što je više moguće. Mada, i iz limitiranog budžeta može proizaći dizajn kuće koja odiše komforom, a koji je pritom atraktivan i estetski.

Obično kuća minimalističkog dizajna ima "običan izgled" i ne mnogo ukrasa, osim ako ukras u osnovi nema određenu funkciju za samu kuću. Drugim rečima, svaki minimalistički dizajn kuće uvek ima određenu funkciju.

Korist je u tome što možete uštedeti novac i dobiti komfornu kuću istovremeno.

Luksuzna kuća van grada

Foto: Shutterstock

Korisni saveti

 

Kada pravite minimalističku nekretninu, obratite pažnju na multifunkcionalni nameštaj, osvetljenje u domu, zatim, prostorije možete odvojiti nekim praktičnim predmetima umesto zidovima (npr. sto, paravan, zavesa...). Takođe, koristite nameštaj u skladu sa svrhom i veličinom prostora.

Kada je reč o tipu dizajna, najčešće viđamo minimalističke kuće sa jednim spratom ili dva sprata. Nemojte da vas buni kvadratura: minimalistička kuća ne znači mala kuća (eng. tiny house). Dakle, može biti grandiozna, ali minimalno uređena, bez suvišnih detalja. Otuda naziv.

 

"Open House Minimalist Concept Design" kao vrsta dizajna ima posebnu prednost na tržištu, jer takve kuće deluju otmeno i atraktivno, a opet - povoljnije su od nekih konvencionalnijih u koje je ulagan skuplji materijal. Postoji i "Garden Concept", ali je on više za kupce sa specifičnim ukusom.

Boje koje dominiraju u minimalističkom domu su svetle, neutralne, svedene, poput bež, bele, braon, ali i zelene. Prostorije su uglavnom male, predviđene da u njih sve stane "knap". Primetićete police za knjige, okačene za zidove, umesto kućne biblioteke, ili mini stolove.

Ako vam smeta "skučenost", postoje neke cake kako da prostor vizuelno učinite većim. Može pomoći ogledalo na vratima ormara, u spavaćoj sobi. Poenta je da minimalističke kuće ne štede samo novac, već i prostor i vreme.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir

    7. jul 2021 | 12:17

    Na ovakvoj kući ,samo da zatvoriš otvore ( stolarija ) treba da iskesiras jedno dvadeset hiljada eura.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>