• 9
 ≫ 

Ovaj trosoban stan blizu Skadarlije košta samo 1.000 evra po kvadratu: Da li biste ga kupili?

 ≫ 

Kod nas se svakog svakog dana održava bar jedna ovakva licitacija

  • 9
Trosoban stan u Beogradu

Foto: dobos.rs

Dok slušamo kako cene nekretnina lete do neba, još ima porodičnih kuća koje se mogu kupiti za malo para i uz dodatna ulaganja prilagoditi meri kupca. Dobar deo takvih nude banke koje su aktivirale hipoteku jer dužnici zajmove nisu vraćali, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

U ponudi je i više stanova i porodičnih kuća koje se mogu kupiti za relativno malo para i koje ne zahtevaju previše dodatnih ulaganja. Najveći broj takvih nekretnina nude banke, a na tržištu su se našle pošto su aktivirane hipoteke jer dužnici nisu redovno vraćali svoje zajmove. Tako se, na primer, u naselju Ripanj, koje pripada gradskoj opštini Voždovac, na 15 km južno od Beograda, kuća površine 105 kvadrata prodaje za 6.500 evra.

A jedan stan stavljen je i na sniženje.

Reč je o trosobnom stanu u Dobračinoj ulici. Cena ovog stana od 84 metra kvadratna je 84.199 evra. Nalazi se u prizemlju a elektronska aukcija je zakazana za danas.

Postupak se ponavlja sve dok u poslednjih pet minuta elektronskog javnog nadmetanja ne bude data nijedna ponuda, a najduže do 15 časova, kada se postupak elektronskog javnog nadmetanja mora okončati.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju sva lica koja su prethodno položila jemstvo koje u ovom slučaju iznosi nešto više od 25.000 evra.

Šta se sve prodaje?

 

Kod nas se svakog svakog dana održava bar jedna licitacija na kojoj se prodaju kuće, stanovi, vozila, ali i sve ostale sitne pokretnosti, poput televizora, kreveta, ormara, komoda, pa čak i sitnijih poput pegli i knjiga. U pitanju su stvari građana koji kasne u otplati kredita, lizinga ili minusa banke, a čija je imovina zaplenjena i ponuđena po nižim cenama kako bi se dugna ovaj način otplatio.

Tako na oglasima koji se redovno objavljuju na portal Doboš mogu da se vide sve licitacije, sa detaljima o stvarima koje su stavljene na prodaju, od mesta na kom se licitacija održava, pa do detaljnog opisa stvari koje su date na prodaju.

Zanimljivo je da je zakonom zabranjeno da se plene obuća, odeća, posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, šporet, hrana i ogrev za tri meseca, ordenje, medalje i odlikovanja, lična pisma, rukopisi i invalidska pomagala, ali samo ako je dužniku neophodno za život.

I dok je u svetu potpuno normalno posećivati licitacijei kupovati imovinu dužnika, u Srbiji je ovaj vid sticanja stvari, bile one pokretne ili nepokretne, i dalje tabu. Zbog toga, sve ove nekretnine ali i stvari godinama ostaju bez kupaca, kao što je to slučaj i sa jednim avionom.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>