• 1

Top 3 tipa alternativnih nekretnina: Novi letnji hit su drvene kuće u obliku vagona

Vikendice i kuće za stanovanje/odmor traže se sve više, i to globalno, a sva je prilika da će taj fenomen opstati i kada prođe pandemija...

  • 1
Malene kuće

Foto: Shutterstock

Tržište nekretnina bukvalno "divlja", i u kontekstu gradnje i u kontekstu cena, koje najpre diktiraju pojačana potražnja i nestašica, odnosno poskupljenje građevinskog materijala.

Konkretno u Srbiji, najviše su poskupeli gvožđe, stiropor, vodovodne instalacije - i to od 50 pa do 100%. Nešto manji rast cena beleže crep, blokovi i cement, mada su poskupele i te vrste građevinskih materijala, uglavnom sve osim PVC stolarije.

Takođe, masovno se traži drvo, neophodno za gotovo sve "alternativne" kuće. Izdvajaju se 3 tipa takvih nekretnina na tržištu, u 2021. godini, a to su: A-kuće, mobilne kuće na točkovima i kuće koje liče na vagon.

Sve one spadaju u red tzv. tiny houses ili malenih kuća, a kupci im se okreću kako iz ekoloških i praktičnih razloga, tako i zbog povoljnije cene, specifičnog dizajna.

Primetićete i da su na lokacijama u prirodi, kao što su planine ili zemljišta oko jezera, sve popularniji hoteli rađeni u eko, planinskom stilu, čak i kada imaju 5 zvezdica.

Trend 1

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tiny Houses Awesome (@tinyhousesawesome)

 

Otkako je nastupila pandemija kovida-19, tako su ljudi dali primat izolaciji i begu iz grada, pa je sasvim logično skočila i potražnja, odnosno kupovina kuća u prirodi. Taj trend je prisutan globalno, a ponajviše u Evropi i SAD.

S druge strane, svest o klimatskim promenama i štetnom uticaju CO2, nagnala je mnoge da razmišljaju van ustaljenih okvira: bitan faktor je i cena, mada nemojte da vas mala kvadratura "prevari". Malene kuće i te kako mogu biti skupe, zavisno od vrste materijala, načina gradnje, izolacije, samog enterijera.

Trend 2

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tiny Houses Awesome (@tinyhousesawesome)

 

Takođe, njihova gradnja nije svuda moguća, barem kada govorimo o Americi, pa je potrebno raspitati gde se može postaviti mobilna/montažna kuća. Još jedna bitna prednost je što štede prostor.

Na fotografiji iznad, gde su prikazane kuće u obliku vagona, možete videti i kako izgleda sama ideja: svaka kuća ima drveni "ispust" sa ležaljkama; ovde nije reč o luksuzu i glamuru, već o praktičnosti, a prikazan je koncept smeštaja za izdavanje. Dakle, nova moderna arhitektura uklapa se i u taj segment biznisa.

Trend 3

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TravelOK (@travelok)

 

Kako vam se dopadaju ove ideje i da li biste živeli u takvim kućama? Još jednom podsećamo da su se zahtevi i želje domaćih klijenata prilično promenili u 2021. godini.

Dok lokalni turizam nastavlja da cveta, a cene idu naviše, naši građani traže parcele na prodaju kako bi podigli montažne kuće ili već gotove vikendice, čak i po skupljoj ceni. Jedan od češćih zahteva je podno grejanje, renovirano kupatilo i postojanje tople kade/bazena okolo kuće.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>