• 3
 ≫ 

Kuhinje koje štede novac i prostor: Idealne za život u 40 kvadrata, a tač tehnologija uzima primat

 ≫ 

Moderne kujne uglavnom su jednostavne, u minimalističkom stilu, a ako vam je stan mali, tj. imate "open space" prostor - najbolje je da birate svetle boje kako bi soba vizuelno izgledala veće

  • 3
Moderna kuhinja modern and white kitchen

Foto: Shutterstock

Da li znate koliko je svojevremeno koštala najskuplja kuhinja na svetu? Okruglo 1.000.000 funti. Dizajnirao je Claudio Celiberti, i za taj podvig mu je trebalo čak 12 meseci.

Kuhinjski elementi (ormarići) izrađeni su od murano kristala, a samo kuhinjsko ostrvo koštalo je 36.850 funti. Tu se nalazi i luster od Svarovski kristala, po ceni od 26.400 funti, zatim frižider od 5.000 funti...

Ali, jasno je da ovde pričamo o kombinaciji umetnosti, luksuza, pomeranja granica u dizajnu i enterijeru, i da ta opcija nije svakome pristupačna i potrebna. S druge strane, fokus stručnjaka iz ove oblasti sve više je usmeren na to da stanovi i prostorije u njima budu funkcionalni - da štede vreme, novac i prostor.

U galeriji ispod možete videti kako izgledaju inovativna rešenja, na primer, slanik sa magnetom koji ne zauzima prostor na šanku ili policama, odnosno ne pravi "haos", među brojnim drugim predmetima. Ili, kreativno sortiranje escajga, tanjira, namirnica... Azijati prednjače u tome da u malom prostoru naprave "čudo".

Recimo, šank možete koristiti kao radnu površinu, mesto za ispijanje pića ili trpezarijski sto, a isto tako, u jednom od primera možete videti kako se kuhinja "zatvara" kliznim vratima tako da se ne vidi. To je, recimo, praktično ako ne želite da imate utisak da odmarate ili spavate u kuhinji.

Osim toga, stolice i sto na "izvlačenje" su odlično rešenje koje značajno štedi prostor. Svakako, imajte u vidu da nisu sve ove ideje prilagođene porodičnom životu.

Sve je učestalija i upotreba šporeta sa dve ringle, budući da malo ko danas koristi 4 ringle istovremeno, a posebno se traže ugradne ploče i ugradne rerne. Zavisno od funkcije, materijala i kvaliteta - cene variraju, ali mogu vam uštedeti novac.

U videu iznad možete pogledati kako sve to izgleda u praksi.

Jedan od najpopularnijih trendova, vezanih za kuhinje i pametne uređaje u 2021, jesu slavine na dodir (eng. touch). Kovid-19 je, zapravo, pokrenuo tu potrebu za "tehnologijom bez dodira", a 78% stručnjaka takođe kaže da postoji i povećano interesovanje za površine koje se lako čiste i održavaju.

Kada govorimo o bojama i samoj estetici, aktuelne su tople nijanse. Dok bela ostaje omiljena boja u kuhinji, toplije nijanse uskoro će zameniti hladne tonove koji su vladali poslednjih godina. Bež i narandžasta su sve traženije.

Video: Od šupe do palate: Devojka za deset dana uradila isto ono što bi i građevinska firma

(Telegraf Biznis/Foto: printskrin/YouTube/MrCrimi)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bonaparta

    17. septembar 2021 | 07:50

    Ideje za kuhinje su fenomenalne, ali moram da stavim jednu primedbu ne da bih bio pametan nego zarad informacije drugim čitaocima. Nisu ovde u pitanju kuhinje već tkz.okovi. Okovi su vam sva ova oprema koja je ugrađena u kuhinje. Možete svoju staru kuhinju takođe opremiti ovakvim okovima /ima fa se kupi kod nas/ i da ne bacite novac na korpuse time učinite svoju kuhinju modernom i atraktivnom. Spolja frontove /vrata/izlepite lepljivom folijom u boji, unutra uz manje prepravke /izbacote police ubacite ove okove/ i dobijete novu kuhinju za male pare.

  • Zvele

    16. septembar 2021 | 21:31

    Ma ajte molim vas kad imaju kuhinje da kupe u salonima za 25000 dinara .I posle dođu kod mene jel može popravka raspala se kuhinja......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>