• 15

Dan u njima u Srbiji košta 350 evra: Popularnost raste, a najviše se traže zbog ovoga

Tradicionalno popularna mesta su Zlatibor, Tara, zatim Vojvodina, okolina Novog Sada, Fruška Gora, mada ih ima i na jugu naše zemlje

  • 15
Kuća, enterijer

Foto: Shutterstock

Leto je za nama, a ove sezone mnogo više ljudi iskoristilo je priliku da ode na more, nego što je to bio slučaj prošle godine. Tako su u jednom momentu, možda, pomalo "patile" sve one vile, vikendice i etno kuće na domaćim planinama i u selima, koje su ostale prazne.

Sada je pravo vreme da se trend vrati: dolaze jesen i zima, traži se topao i komforan smeštaj na "ušuškanim" lokacijama, a u fokusu su etno kuće, kakvih u Srbiji ima pregršt.

Tradicionalno popularna mesta su Zlatibor, Tara, zatim Vojvodina, okolina Novog Sada, Fruška Gora, mada ih ima i na jugu naše zemlje.

Posebno su nam privukle pažnje etno kuće na obali Drine, kao i one okružene jezerima i planinama.

Ako planirate da razvijate biznis s ovim tipom smeštaja, nije svejedno koju lokaciju birate. Potrebno je da se etno kuće adekvatno uklope u ambijent, baš kao što smo pisali o normama koje važe za, recimo, Taru i gradnju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by etnokuce.com (@etnokuce)

 

Etno kuće su specifične jer moraju da odišu takvom, arhaičnom atmosferom, ali da istovremeno budu dobro opremljene, tako da odgovaraju potrebama današnjih klijenata. Ti zahtevi, s druge strane, neprestano rastu.

Osim toga, poželjno je da se u blizini nalaze neki centri za zabavu ili sport, kao što su tereni, ne bi li ugođaj bio potpun. Etno kuća svakako nije sinonim za oronulu nekretninu, i te pojmove ne treba brkati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by etnokuce.com (@etnokuce)

 

Kvalitetno drvo, boho stil i topla kada

 

Kuća, enterijer

Foto: Shutterstock

Sve je više onih koje dolaze s bazenom, okružene su gustim zelenilom, dovoljno udaljene od drugih objekata, imaju kamin, đakuzi. Takva jedna luks etno kuća nalazi se na Fruškoj Gori, maltene na samom ulasku u istoimeni nacionalni park.

Zanimljivo je i to da je goruća sezona za etno kuće od proleća do jeseni, odnosno od aprila do oktobra, i tada su cene najjače. Jedna otmenija etno kuća u tom periodu košta do 350 evra po danu, zavisno od toga da li je radni dan ili vikend.Napominje se da u njoj može boraviti više od 10 osoba, te da su cene niže za porodice s decom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by etnokuce.com (@etnokuce)

 

U poslednje vreme, sve više značaja se daje kvalitetnoj gradnji etno kuća, bira se dobro drvo, podno grejanje, zatim tople kade kao bonus, a što se tiče samog enterijera - kupce osvaja čuveni boho (bohemian) stil, inspirisan slobodnim načinom života hipika, iz 1960-ih i 1970-ih godina prošlog veka.

Druga krajnost su "moderne" etno kuće, što znači da spolja zadržavaju svoj autentični dojam, dok im je enterijer opremljen modernim elementima. Nešto povoljnije varijante ovakvog smeštaja su kada postoji kompleks, te bazen, teren ili igralište možete koristiti kao gosti kompleksa, odnosno deliti ih s drugima.

Takođe, ovakav tip nekretnine neretko prate tradicionalne konobe s domaćom kuhinjom, tako da ne morate da brinete ni o tome. Leti su popularne brvnare na vodi, recimo na Perućačkom jezeru, ali kako dolazi hladnije vreme - tako trend jenjava. Umesto toga, gosti biraju banje, planine, sela oko većih gradova.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by etnokuce.com (@etnokuce)

 

Lepe etno kuće naći ćete i u podnožju Kopaonika. Kao ključni benefit, uglavnom se ističe spoj tradicije i modernog, tako da možete uživati i u ambijentu kakav pamtite iz detinjstva, ali i biti povezani na Wi-Fi, odnosno nesmetano raditi i završavati poslovne obaveze.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    20. septembar 2021 | 21:13

    350 Evra dan pa toliko je realno prosecna plata u drzavi..

  • Moni

    20. septembar 2021 | 21:43

    More je more...

  • DARKO 100%

    20. septembar 2021 | 20:57

    Srbija treba maksimalno da koristi svoje kapacitete prirodnih bogastava ,da koristi ,ulaze i obnavlja,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>