• 13

U Srbiji niču kuće skandinavskog tipa: 30% jeftinije od klasičnih, brzo se grade, na licu mesta

Za izgradnju ove kuće utrošeno je oko 17 kubika građe

  • 13
kuća u skandinavskom stilu skandinavski stil gradnje

Foto: Shutterstock

U Bečeju se trenutno gradi prva kuća skandinavskog tipa, površine oko 150 kvadratnih metara. Reč je o kući od drveta, montažnog tipa, koju karateriše jača i bolja konstrukcija, kao i izolacija.

Ričard Tripolski je došao na ideju da izgradi ovakav tip kuće, prvenstveno zbog klimatskih uslova - ekstremno toplih letnjih meseci i hladnih zima. Kako objašnjava, želeo je da pronađe odgovarajuće rešenje za grejanje i hlađenje.

Ujedno, izgradnja ove kuće je 30 odsto jeftinija u odnosu na klasičnu gradnju. Osim toga, prednost se ogleda i u brzini izgradnje, koja traje oko pola godine, piše tvbecej.rs.

Za izgradnju ove kuće utrošeno je oko 17 kubika građe. Podigla su je i stavila pod krov dvojica majstora i to za dva i po meseca. Glavni graditelj je Bečejac Aleksandar Marinkov, koji je 2013. otišao u Norvešku i tamo počeo da uči zanat - stolarsku tesariju.

Za razliku od klasičnih montažnih kuća, kakve se mogu kupiti u Srbiji, skandinavski tip kuće se pravi na licu mesta. Karakteriše je bolja statika, stavlja se deblja izolacija, pravi se rešetkasti krov, koji se odlično pokazao u Norveškoj.

Sagovornik TV Bečej ističe da je gradnja ovakve kuće daleko lakša u Norveškoj, nego u Srbiji, jer je građa obrađena, prilagođena i skoro u potpunosti pripremljena za izgradnju.

Još jedna prednost ove kuće je što neće dolaziti do sleganja i samim tim pucanja zidova, jer težina građe nije velika, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je ovaj problem dosta čest kod zidanih kuća.

Posmatrajući gradnju ove kuće, pojedini Bečejci su pokazali interesovanje za skandinavski tip kuće, te tako nije isključeno da će potražnja za njom u godinama koje dolaze biti sve veća, ocenio je Marinkov.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    27. septembar 2021 | 11:30

    U nekoj sredini, kuće se grade od materijala koji je karakterističan i dostupan u toj sredini.

  • Nenad

    27. septembar 2021 | 12:05

    Samo niste rekli koliko kosta

  • Žika ciganin

    27. septembar 2021 | 12:08

    Neka hvala,ipak sam ja pre za ciglu i beton.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>