• 0

Koliba od 120 kvadrata kojoj ne treba mreža za komunalije: Zašto je region poludeo za ovom kućom?

Ova kuća je po mnogo čemu specifična

  • 0

Otkako je skočila tražnja za kućama, primetno je bilo da su se najviše tražile one u prirodi. Tako je njihova izgradnja postala zadatak za sve veći broj arhitekti. Pojedini modeli takvih obejkata su se već izdvojili, a mi smo vam predstavljali neke od njih poput onih koje "izranjaju" iz zemlje na Čigoti. 

Jedna nova, privukla je pažnju u regionu, a reč je o kući za odmor od 120 kvadrata koja je zamišljena kao stambena jedinica bez priključka na komunalnu infrastrukturu.

Po mnogo čemu je specifična. U njenom oblikovanju i organizaciji primenjen je princip simetrije. Ona ja skladan spoj tradicionalnog i savremenog. Pomoću velikog prozorskog otvora od aluminijumskih profila i prostrane terase prizemlje se otvara ka krajoliku. Osim toga, u dizajnu enterijera arhitekte su koristile brojne zanimljive detalje. Površine krova i fasade obložene su istim materijalom. Ali, pre svega, ova kuća je projektovana kao komunalno samoodrživa jedinica.

Osmislili su je u studiju Urbane idejeza potrebe klijenta iz Samobora, a završila je i na konkursu Mini Home.

„Kako je klijent rođen u Samoboru, želja je bila imati nešto svoje (Second Home) u okolini, te je potraga za savršenim mestom trajala nekih desetak godina. Mi smo se odlučili za za projekt savremene interpretacije kuće-kolibe (Cottage House), za što smo dobili pozitivnu reakciju od strane klijenta“ – navode oni.

Kuća RD je smeštena u živopisnom vinogradarskom ambijentu zaseoka Vrnjak, na 10 minuta vožnje od centra Samobora (Hrvatska). Stilski i oblikovno, kuća je skladan spoj tradicionalnih graditeljskih motiva, lokalnih materijala i savremenog arhitektonskog izraza. Iako deluje ljupko, ova kuća je zapravo prava mala mašina za uštedu energije.

Kako se nalazi u nepristupačnom području, kuća osim struje nema priključak na komunalnu infrastrukturu.

„Tako se uz kuću nalazi rezervoar za kišnicu, kapaciteta 12.000 litara, kao i biološki prečistač otpadnih voda. Grejanje (podno na obe etaže), priprema tople vode i hlađenje rešeni su toplotnim pumpama. Takođe, s obzirom na pomalo zabačenu lokaciju, esencijalno je bilo opremiti kuću odgovarajućim sistemom kotrole i zaštite“ – napominju autori.

„U početnim fazama projektovanja razmišljali smo i o ravnom krovu, ali na kraju smo se ipak odlučili za kosi krov, karakterističan za podneblje u kojem se kuća nalazi“ – prisećaju se projektanti.

Zabatne zidove arhitekte su obložili sibirskim arišom, dok su krov i podužne fasade tretirali biber crepom.

Video: Unuk rešio da obnovi dedinu kuću staru 200 godina: Veliki deo posla je sam odradio

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>