• 18

U Srbiji i dalje najviše keš kupaca: Za ovaj deo Beograda daju 3.200 evra po kvadratu

Ostaje da se vidi kako će se kretati cene ubuduće, mada, prema nekim globalnim prognozama - 2022. bi mogla da donese pad

 • 18
Potkrovlje stan enterijer

Foto: Shutterstock

Kada je reč o tržištu nepokretnosti u Srbiji, u trećem kvartalu tekuće godine, ukupan broj kupoprodaja je 34.767, što predstavlja vrhunac u odnosu na poslednje četiri godine.

U odnosu na treći kvartal 2020, taj broj je porastao za 4,5% i za čak 32%, u poređenju sa 2018. godinom.

Svakako, najviše je prometovano stanova, u procentu od 28%. Zanimljivo je da se i garaže traže sve više, o čemu je Telegraf Biznis i posao mnogo puta, akcentujući porast cena i u tom domenu - bilo da je reč o prodaji ili izdavanju garažnog prostora.

Kupoprodaja garaža je porasla za čak 30 procenata u trećem tromesečju ove godine, u odnosu na isti period lani, navode iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). U odnosu na 2020, i poslovni prostor se traži više, i to za 17 procenata.

Tu pojavu možemo objasniti i time što se sve više radnika vraća na posao, nakon rada od kuće koji je obeležio prošlu godinu. Kuće se takođe traže, ali je, ipak, i dalje najveća jagma za stanovima.

RGZ iznosi i ove zvanične podatke, navodeći da se nepokretnosti i dalje primarno plaćaju gotovinom (86% u trećem kvartalu). Iz kredita je plaćeno oko 14% svih nepokretnosti, pri čemu stanovi "uzimaju" oko 32% tog kolača.

Beograd prednjači po cenama

Naša prestonica svakako nastavlja da zauzima visoku poziciju, kada je reč o cenama stambenih jedinica i broju prodaja/kupovina, i to ne samo na nivou Republike Srbije, već i u celom regionu. Ako poredimo s 2018, broj stanova plaćenih iz kredita - za Beograd i Novi Sad - porastao je za oko 10 procenata.

Niš i Kragujevac su iza ova dva grada, i treba im još vremena da sustignu Beograd i Novi Sad. Govoreći o opštinama u glavnom gradu, ističe se da je i dalje dominantan Savski venac. Prosečna cena kvadrata, u novogradnji, u ovom delu grada iznosi 3.188 evra.

Savski venac, Beograd, panorama

Savski venac, Beograd / Foto: Shutterstock

Nije lako napraviti presek prosečne cene po kvadratu, jer se tržište neprestano menja, a neke opštine dobijaju na većoj atraktivnosti, dok su neke u padu. Takav je slučaj sa starom Rakovicom.

S druge strane, Palilula je "oživela", bilo da je reč o starogradnji ili novogradnji. Toj opštini pripadaju ove atraktivne lokacije: Ada Huja, Bogoslovija, Ćalije, Karaburma, Profesorska Kolonija, Viline vode, Višnjica, Višnjička Banja itd.

Ostaje da se vidi kako će se kretati cene u narednom periodu, mada, prema nekim globalnim prognozama - 2022. bi mogla da donese pad cena. Ono što je, za sada sigurno, jeste da je u Srbiji opala potražnja za vikendicama.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boy

  Uglavnom netačni podatci, namerno frizirani da se stvori lažna slika da su ove cene realne i povoljne,da se narod ubija od kupovine nekretnina. To je i logično nemoguce jer vidim u oglasima da ponuda stanova za lokaciju koja mene zanima je sada duplo manja nego pre godinu dana. Neće ljudi da nude svoje stanove u prodaju jer vide cene pa se plaše šta će posle sebi moci da kupe. Pored tako loše ponude nije moguce nikako da je prodaja bolja nego prošle ili 2018 god.Po oglasima vidim da se vrte stalno istini stanovi, ne mogu da se prodaju ili zbog velikih cena a neki jer su i loši. A oni sa estrade što kupuju skupe stanove, pa toga je uvek bilo i biće ali oni su tek 1-2% potencijalnih kupaca. Cene nisu jake zbog Beograda na vodi vec tako diktira zapadna ekonomija za koju smo na žalost vezani. Naravno da skupoca stanova ovde i na Zapadu nije tržišna već veštačka i špekulativna. Da je ekonomska onda bi stanovi poskupeli do 5% a ne 30% kao što jesu. Zato će i da padnu ne 3% nego mnogo više.Kao i posle veštačkog balona iz 2008 god. Ko bude sačuvao keš pare ovih godina, za par godina će shvatiti da je pravi potez uradio,a ko se glupirao i kupovao nekretnine po ovim cenam, uvideće da se debelo prešao.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Sneza

  Bg na vodi dize cene kvadrata u Srbiji, voda ga odnela....

  11
  1

  Podelite komentar

 • Belmopan

  Kojim se to poslom bave kad mogu u kesu da kupe stan?

  28
  2

  Podelite komentar

Google preporuke