• 3

Kuće u ovom gradu su hit: Koštaju evro, a ne zahtevaju neka ulaganja, kupci otkrivaju "cake"

Gradonačelnik Bikarija je odlučio da ponudi takve domove u pokušaju da oživi mesto, čije se stanovništvo tokom godina sve više smanjivalo

  • 3
kuća u italiji

Burano, Italija / Foto: Pixabay

Sećate se kuća za 1 evro koje se masovno rasprodaju duž Italije, a pre svega na Siciliji? I dalje su aktuelne.

CNN Travel piše da je "kupovina jeftine nekretnine u ovoj zemlji atraktivna perspektiva za mnoge putnike, posebno sa sve većim brojem gradova koji nude jeftine domove".

Naime, ideja je obnavljanje kupljene oronule kuće, ulaganje u nju, ali i oživljavanje napuštenih delova Italije - gde je sve manje stanovnika. Dakle, kupovina dolazi sa "cakom", ali se mnogima isplati, prvenstveno Amerikancima koji vole ovu evropsku državu.

Dok su neki bili dovoljno hrabri da "ugrabe" kuću po ceni od jednog do nekoliko hiljada evra u jednom od ruralnih italijanskih sela, druge je verovatno odvratio strah da će nešto poći po zlu. Koje su, još, to crvene zastavice na koje potencijalni kupci treba da obrate pažnju? Kako da znaju gaze li po klizavom terenu?

Kada je u pitanju davanje saveta o ovoj konkretnoj temi, niko vas neće posavetovati bolje od onih koji su napravili iskorak i kupili jeftinu italijansku kuću. Grad Bikari je u januaru dospeo na naslovne strane kada je počeo da rasprodaje trošne kuće za evro, spremne za useljenje, tj. one koje zahtevaju samo minimalne popravke.

Gradonačelnik je odlučio da ponudi takve domove u pokušaju da oživi mesto, čije se stanovništvo tokom godina sve više smanjivalo. Brojni stanovnici su ga napustili i krenuli da traže posao širom Italije, ili u drugim zemljama.

Bilo je zainteresovanih kupaca za nekretnine u Bikariju, a evo šta kaže jedan od njih za CNN:

Marijano Ruso, Argentinac italijanskog porekla, kupio je udobnu dvospratnu kuću od 55 kvadratnih metara u Bikariju za 7.000 evra. Kada je ova nekretnina prodata Rusou, već je bila renovirana, sa okrečenim zidovima. Ima terasu s panoramskim pogledom, a ulaz je u živopisnoj uličici istorijskog centra grada.

San donato, Italija

Foto: Shutterstock

Osim kupoprodajne cene, imao je i trošak od dodatnih 3.000 evra za usluge notara. Ono što bi moglo da se unapredi, kaže Ruso, jeste sistem tekuće vode i grejanja. Dodaje da bi i pod mogao da se popravi. Ipak, iako je kuća stara, Argentinac kaže da je konstrukcija čvrsta.

- Ključno je imati nekoga ko vas vodi na putu, imali smo sreće što imamo ovog agenta - napominje i dodaje da je proces kupovine protekao veoma glatko, zahvaljujući podršci lokalnog geodete, zaduženog za projekat.

Ruso planira da živi u Bikariju sa suprugom i dve ćerke veći deo godine. Zahvalan je agentu koji je "pripremio papire za njih, pomogao im da plate porez na imovinu". Ipak, ono na šta treba posebno obratiti pažnju - jeste da ne kupite nekretninu koja ima "više vlasnika".

Argentinac priča da je ovaj dom imao dve vlasnice - sestre koje su živele u različitim gradovima. Obe su prvo morale da pristanu na prodaju, a potom i na konačnu cenu. Srećom, stvari su ispale dobro. Ali, to nije uvek slučaj.

Prema italijanskom zakonu, čak i ako imanje ima 1.000 različitih vlasnika, svaka osoba mora da se dogovori o prodaji, inače proces ne može da se nastavi, dodaje CNN.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>