• 7
 ≫ 

Napravili im kuću za samo 12h, ima 100 kvadrata: Moguće rešenje za one koji ne mogu da kupe nekretninu

 ≫ 

Budući računi će takođe biti niži jer beton održava temperaturu efikasnije od drveta

  • 7

Ejpril Stringfild i njen trinaestogodišnji sin dobili su ključeve od svog 3D štampanog doma samo nekoliko dana pre Božića. Bio je to prvi 3D projekat Habitat for Humanity orgnizacije u SAD.

Ejpril je godinama sanjala da ima sopstvenu kuću. Samohrana majka balansirala je između tri posla koja joj nisu obezbedila dovoljno da kupi stan. Prijavila se za pomoć Habitatu kako bi kupila nekretninu.

Izgradnja svake kuće koju je izgradila ta NVO je zajednički napor zajednice, volontera, a budući vlasnici kuća okupljaju se da grade i renoviraju pristupačne kuće koje se prodaju bez profita uz hipoteku bez kamate. Ejpril je već odradila 300 sati praktičnog rada u ime Habitata pre nego što je aplicirala.

Ovog puta, posao je smanjen zbog inovativne tehnologije. Nevladina organizacija se udružila sa kompanijom za 3D štampanje Alkuist.

Štampanje spoljašnjih i unutrašnjih zidova kuće od 111 m2 trajalo je samo 12 sati. Ovaj korak je smanjio standardno vreme izgradnje za najmanje četiri nedelje, kaže nevladina organizacija.

Nova kuća ima tri spavaće sobe i dva kupatila i izgrađena je od betona.

Korišćenje betona za zidove umesto drveta značilo je uštedu na drugim troškovima. U SAD su cene drveta porasle za 50 odsto od početka pandemije. Budući računi će takođe biti niži jer beton održava temperaturu efikasnije od drveta.

Pored toga, zidovi su otporniji na oštećenja od tornada i uragana. Kuća će biti opremljna solarnim panelima za još veću uštedu nakon što se porodica useli.

„Moj sin i ja smo veoma zahvalni“, rekla je Ejpril po prijemu u novi dom. "Ovo je kao ostvarenje sna".

Nova kuća je opremljena 3D štampačem, tako da ona moći da odštampa dugmad, poklopce prekidače i druge zamenljive delove ako bude potrebno.

Jedina druga 3D štampana Habitat kuća trenutno se gradi u Arizoni. Stručnjaci kažu da ovo može biti dobar recept za ceo svet kako bi se rešavali slični problemi.

Video: Unuk rešio da obnovi dedinu kuću staru 200 godina: Veliki deo posla je sam odradio

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    29. decembar 2021 | 19:52

    Pošto se sada menja tehnologija a i menja se vreme koje ne potrebno za izgradnju zgrade. Da li je se i cena promenila?

  • Архитетка

    30. decembar 2021 | 10:14

    зид од дрвета је бољи термички вишеструко....једино ако није специјална врста бетона....

  • Vlada

    30. decembar 2021 | 14:41

    Da je beton bolji od drveta ,ljudi bi imali betonske podove a ne drvene. Beton je najvolji provodnik temperature,a najgori izolator.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>