• 1

Nekretnine kao top biznis i u 2022: Ako želite isplativu investiciju, birajte 4 srpske lokacije

Novogradnja je u ekspanziji, a oni koji trenutno imaju "višak" novca u džepu, neće pogrešiti s ovim opcijama

  • 1
Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik

Foto: Shutterstock, Ljubinka Račić, Marko Jovanović

Bližimo se polovini januara, za mnoge ovo je novi početak, prilika da donesu neke, možda, drugačije odluke nego što su planirali ranije, a posebno pre korone. Slobodno možemo reći da se kod većine, barem sa psihološke strane, novo doba deli na ono pre i posle pandemije.

Iako je kriza porazila brojne sektore, nekim drugima je, zapravo, i pomogla da dominiraju. Takav je slučaj s nekretninama. To tržište je, de facto, bilo u ekspanziji i pre marta 2020, mada ne kao danas.

Stručnjaci su saglasni, bilo svetski ili domaći, da pomenuto tržište "cveta" više nego ikad: novogradnja je u ekspanziji, i građevincima i investitorima je sve teže da odgovore na rastuću potražnju građana, a pritom nam nedostaje starijih stanova.

Čak ni nestašica određenih materijala, usled problema u lancima snabdevanja, nije značajno omela napredak biznisa s nekretninama, mada je činjenica da gradnja nekih objekata traje duže. Da, proces ide sporije, ali cene ne padaju.

Ako trenutno imate "višak" novca u džepu i razmišljate kojim poslovnim putem da krenete, odnosno gde da ulažete, stanovi su svakako uvek pametna ideja. Za 2022. posebno se izdvajaju ova dva srpska grada i dve domaće planine, što i nije iznenađenje, budući da su dominirali i prethodnih godina. Ipak, cene su sada na istorijskom maksimumu.

U prvi mah, aktuelni momenat ne deluje kao "idealna prilika" za kupovinu nekretnine po tako visokim cenama, ali s obzirom na to kojom brzinom se tržište razvija - sve su šanse da vam se ulaganje brzo vrati. Bilo da ćete imati vrednu nepokretnu imovinu u godinama koje dolaze, bilo da planirate dugoročno/kratkoročno izdavanje.

Beograd i Novi Sad

 

Donekle dva rivala, ali donekle i ne, jer svaki grad ima neku svoju atmosferu, energiju i ponudu. Ko voli mirniji život i smeta mu bučan i užurbani Beograd, taj bira srpsku Atinu. S druge strane, prestonica je središte svih dešavanja, zabavnih i poslovnih, i decenijama unazad privlači građane iz celog regiona.

Novi Sad, Nova godina

Novi Sad / Foto: Telegraf.rs

- Tržišta Beograda i Novog Sada su na istorijski maksimalnim cenama. Kupuju se i prodaju svi tipovi nekretnina, a trend potražnje za kućama i placevima van gradova se i tokom 2021. nastavio - rekla nam je sagovornica Katarina Kuzmanović, krajem prošle godine, i ovde treba istaći da kada govorimo o kućama, najpre mislimo na deo podno Avale i oko Fruške Gore.

Zlatibor i Kopaonik

 

Našim dvema najpopularnijim planinama reputacija ne slabi, uprkos tome što su i neke druge lokacije postale atraktivne u poslednje vreme. Posebno otkako se kritikuje masovna gradnja na Zlatiboru. Ipak, činjenica je da je ta planina i prethodne godine bila krcata, te se pred novogodišnje praznike očekivalo oko 50.000 posetilaca.

Nekoliko dana pred kraj 2021. svi smeštajni kapaciteti su već bili popunjeni, a nije nepoznato koliko apartmana za izdavanje je izgrađeno na Zlatiboru u proteklim godinama. Štaviše, kako smo pisali i sredinom prošle godine, jedna naša sugrađanka smatra da je u ovom momentu isplativije imati stan na Zlatiboru nego u Beogradu.

I o Kopaoniku smo pisali mnogo puta, te vas podsećamo da je do pre koju godinu kvadrat apartmana skočio sa 1.500 na 1.900 evra.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>