• 0

Štit od inflacije: 0,1% najbogatijih daje silne milijarde dolara za skupocene vile

Los Anđeles je imao najviše kupovina, a slede Menhetn i Palm Bič

  • 0
Lux kuća luksuzna kuća

Foto: Shutterstock

Bogati, koji su se još više obogatili u eri pandemije, neprestano "raspoređuju" svoje bogatstvo na razna polja, a jedno od njih su nekretnine, tačnije luksuzne kuće.

Tokom 2021, navodi Blumberg, vlasnika je promenilo mnogo stambenih nekretnina, procenjenih na 10 miliona dolara ili više - sa aktuelnom vrednošću od preko 40 milijardi dolara.

U odnosu na iznos u 2020, to je više nego dvostruko povećanje. Samo na njujorškom Long Ajlendu, pet nekretnina - ne u Hemptonsu - prodato je za 10 miliona dolara ili više prošle godine, što je ukupno 101 milion dolara.

Uz procvat berze i uz niske kamatne stope, protekle dve godine bile su plodonosne za 0,1% najbogatijih. Luksuzno američko tržište nekretnina "preplavljeno je" od strane onih koji žele da trguju i potencijalno zaštite svoj novac od rastuće inflacije.

I uprkos izgledima strože politike FED-a i nestabilnosti tržišta, kupovine ne usporavaju. "Mnogi na luksuzne nekretnine gledaju kao na sigurnu i vrednu imovinu koja štiti od inflacije", rekao je agent Karl Gabino, iz kompanije "Compass".

Bilo je više od 2.300 transakcija kuća po ceni od 10 miliona dolara ili više prošle godine - to je skok od 112% u odnosu na 2020. Los Anđeles je imao najviše kupovina, a slede Menhetn i Palm Bič.

Za tržišta koja najbrže rastu, Ostin i prigradski Long Ajlend, isključujući Hemptons, prednjačili su, sa svakom značajnom transakcijom koja je porasla za više od 400%. Teksas izgleda posebno obećavajuće za buduću prodaju u 2022, prema izveštaju.

Luksuzne kupovine u Ostinu prošle godine su iznosile skoro 190 miliona dolara, dok je Dalas zabeležio 115 miliona dolara.

Video: Platiš 1.000 evra da doručkuješ u đakuziju sa pogledom na Alpe: Dezert u društvu lama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>