• 4
 ≫ 

Šta će biti sa vilama bogatih Rusa na Kvarneru? One najlepše smeštene uz more, kupci nisu pitali za cenu

 ≫ 

Ruski državljani su nekretnine do mora najviše kupovali od 2006. do 2017. godine

  • 4
Rijeka, Opatija, Hrvatska, more Foto: Pixabay

Da je Kvarner ruskim bogatašima već godinama vrlo zanimljiv za kupovinu nekretnina, dokazuje činjenica da su neke od najlepših vila u vlasništvu ruskih kupaca. Naime, Opatija, odnosno cela Opatijska rivijera je u Hrvatskoj za Ruse zaista jedna od najtraženijih destinacija za kupovinu luksuznih stanova i kuća na atraktivnim pozicijama.

Potvrdili su to i u nekim od velikih agencija za prodaju nekretnina koje godinama posluju s ruskim kupcima, piše Novi list.

- Kada govorimo o broju nekretnina u ruskom vlasništvu, što se tiče stranih kupaca, Rusi ovde nisu u većini, ali su u većini po broju najekskluzivnijih nekretnina. Možemo reći da je u razdoblju do 2015. godine vladala pomama ruskih bogataša za najskupljim vilama na ovom delu Kvarnera, i to na potezu od Voloskog do Medveje. Potez od tih nekih šesnaest kilometara Rusima je bio izrazito interesantan. U tom periodu su kupovali nekretnine kao rezidencijalni kupci i to upravo najekskluzivnije nekretnine koje su se često nalazile u prvom redu do mora ili pak sa predivnim pogledom na celi Kvarner - kazao je Vjeran Šaina, senior agent Remax Centra nekretnina.

Pojasnio je kako su ruski državljani na početku mogli nekretnine da kupuju jedino ako u Hrvatskoj osnuju fabriku, međutim, kasnije je situacija pojednostavljena i danas mogu sticati pravo vlasništva nad nekretninama definisano zakonom reciprociteta, dakle, uzajamnosti između Hrvatske i Rusije, kao fizičke osobe.

Govoreći o kupcima s ruskog tržišta, Šaina je kazao kako ustvari, nakon kupovine, Rusi nisu dugo boravili u svojim vilama. Naime, u razgovorima su često spominjali kako na ovom području nedostaje kvalitetnih sadržaja poput šopinga, noćnog života, što ih prisiljava da svoj novac troše, na primer, u susednoj Italiji.

Što se tiče interesa ruskih kupaca, ovaj je agent za nekretnine pojasnio kako je nakon 2015. godine talas kupovanja rezidencijalnih nekretnina u Hrvatskoj splasnuo.

- Naime, konkurentske zemlje poput Crne Gore, Kipra, Španije, omogućile su nesmetani ulazak Rusima u zemlju, ali i niz drugih pogodnosti. Na primer, prilikom kupovine nekretnine u Crnoj Gori iznad vrednosti od 500.000 evra, kupci sa ruskog tržišta dobijaju pravo na trajni boravak. Inače, poslednjih godina primećujemo porast interesa ruskih kupaca za investiranjem. Zanimljiva su im velika ulaganja na području Liburnije. Nekoliko projekata je bilo uspešnih, ali mogli smo primetiti i neka ne toliko uspešna ulaganja, koja su ipak za naše područje bila planski i realizacijski prevelika. Inače, s obzirom na trenutnu političku situaciju, nismo zabeležili da nam se Rusi obraćaju za prodaju nekretnine koju poseduju na Kvarneru. Imovina nije zamrznuta i Rusi ne iskazuju zabrinutost - kazao je Šaina za i dodao kako nekoliko ruskih investitora deluje već niz godina u Hrvatskoj i su u nedavnoj komunikaciji naveli da posluju kao i pre.

- Mi kao agenti koji su dio međunarodnog brenda Remax u konstantnoj smo komunikaciji s našim kolegama, ali i prodavcima i investitorima iz inostranstva, pa smo u iščekivanju daljnjeg raspleta situacije - zaključio je Vjeran Šaina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • War

    6. mart 2022 | 09:00

    Majstori za otimanje imovine....već će nešto smisliti

  • map

    6. mart 2022 | 11:33

    hrvati su majstori za otimanje oterali Srbe a sve njihovo sto nisu mogli oteti su opljackali do poslednje sitnice

  • Dani

    6. mart 2022 | 11:17

    Nemoze se otet necije posteno kupljeno, to i da pokusaju, nebi vlasti dobro prosle.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>