• 1
 ≫ 

Ovo je možda najneobičnije selo na svetu: Nastalo "slučajno", uz ideju biznismena i ruke zidara

 ≫ 

Jedna od najzanimljivijih struktura Kampanopolis je Muzej rešetaka, gde su izložene različite vrste ograda od kovanog gvožđa, vitraži, umetnički predmeti...

  • 1
Campanopolis, Argentina, selo Foto: Shutterstock

Da li možete da poverujete da je na nekadašnjem smetlištu niklo čitavo jedno selo? Upravo tu zamisao je ostvario jedan argentinski biznismen.

Naime, Antonio Kampana, vlasnik lanca supermarketa i proizvođač konzervisane hrane, davne 1977. kupio je 200 hektara ruralnog ravničarskog područja, ispunjenog šumama, rekama, jezerima i potocima, a namera je bila da izgradi vikendicu i poljoprivrednu firmu.

Ipak, 1985, nakon što mu je dijagnostikovan rak, odlučio je da napravi novi plan i da baš na ovoj lokaciji izgradi selo Kampanopolis (Campanópolis), udaljeno oko 30 kilometara od Buenos Ajresa.

Zašto je ovo selo tako posebno?

Zato što predstavlja primer "arhitekture bez arhitekte", sa starovremenim duhom Latinske Amerike; ovo je, zapravo, jedno naselje koje čini istorijski, ekološki, kulturni i tematski park. Zanimljivo je da su konstrukcije Kampanopolisa više skulpturalnog karaktera, ali, ipak, sa arhitektonskom formom.

Campanopolis, Argentina, selo Foto: Shutterstock

Biznismen je, zajedno sa grupom zidara, takoreći podigao naseobinu mešovitih stilova u potpunosti izgrađenu od recikliranih materijala. Treba istaći da Kampana nije imao nikakvo predznanje iz ove oblasti, te su mešoviti stilovi gradnje - "posledica" toga.

Jedna od najzanimljivijih struktura sela je Muzej rešetaka (Museum of Bars), gde su izložene različite vrste ograda od kovanog gvožđa, lusteri, vitraži, antički predmeti i razna umetnička dela. Prilikom podizanja sela, Antoniju je veoma važno bilo očuvanje prirode.

To je imao na umu budući da se selo nalazi u jednom od najvećih rezervata prirode u provinciji Buenos Ajres, sa više od 100.000 različitih vrsta drveća i biljaka.

Campanopolis, Argentina, selo Foto: Shutterstock

Očuvanje prirode bio je jedan od najvažnijih aspekata uzetih u obzir prilikom izgradnje kompleksa, s obzirom na to da se nalazi u jednom od najvećih rezervata prirode u provinciji Buenos Ajres, sa više od 100.000 različitih vrsta drveća i biljaka.

Ipak, treba reći da selo nikada nije bilo naseljeno, mada se uvek postavljalo pitanje zašto je to tako. Postoje nagađanja da bi se, intervencijom arhitekte ili urbaniste, možda mogla poremetiti njegova struktura. Možda Kampanopolis i nije podignut s namerom da bude naseljen.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>