• 12

Ove kuće su talas budućnosti: Želite da živite komotno, a da uštedite novac? Evo rešenja

Knjiga "Veće od malenog, manje od prosečnog" uključuje mnogo primera - opcija za gradnju malih kuća širom SAD, uključujući dodatne stambene jedinice

  • 12
Moderna kuća, vikendica Foto: Tanjug/AP

Dok se svet sve više okreće održivim rešenjima u svakom pogledu, pa i u domenu nekretnina i stanovanja, u pravi čas stiže knjiga "Bigger Than Tiny, Smaller Than Average".

Publikovana je 29. marta tekuće godine, navodi se na Amazonu, a autorka je Šeri Kuns, ekspert za malene kuće i energetsku efikasnost. Upravo time se bavi i ovo delo, koje prevodimo kao "Veće od malenog, manje od prosečnog".

Štivo treba da posluži kao inspiracija, ali i da pruži odgovore ljudima koji žele da žive održivije u manjoj kući, uz poštovanje eko standarda i zarad uštede novca.

Čini se da su manje, ekološki prihvatljivije kuće talas budućnosti. Kako su ljudi učestalije donosili odluke da se isele iz gradova, posebno otkako je krenula pandemija, tako bi finansije i način života mogli da utiču na neke limite: konkretno, kada govorimo o veličini kuće.

Knjiga "Veće od malenog, manje od prosečnog" uključuje mnogo primera - opcija za gradnju malih kuća širom SAD, uključujući dodatne stambene jedinice.

Bilo da gradite malu kuću, renovirate stari dom ili kupujete nešto potpuno novo, knjiga bi vam mogla poslužiti kao izvanredna inspiracija. Cena joj je oko 30 dolara, ako ima tvrde korice.

Inače, još jedan razlog zašto je knjiga veoma kvalitetna je zbog činjenice da "sakuplja" mnogo informacija koje je ranije bilo teško pronaći na jednom mestu. Sistemi gradnje, materijali, načini za štednju novca i energije - sve to ćete pronaći na više od 200 stranica.

U galeriji iznad možete pogledati kako izgleda primer jedne takve kućice.

Inače, prema podacima, tržište tzv. malenih kuća (tiny houses) od 2021-2025. ima tendenciju da poraste za čak 3,33 milijarde dolara ili više od 4 odsto.

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)0

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja sa Kozare

    3. april 2022 | 15:59

    Kuce u Svedskoj su 90 % prizemnice (jednoetazne), za razliku od nasih visokospratnica u kojima niko nezivi .Jedino smo napredniji u podsmejavanju drugima.

  • ALEKSANDAR BOJIC

    3. april 2022 | 12:35

    DODJE SVINJA OCESE GUZICU I SRUSI TI KUCU....

  • Cuci

    3. april 2022 | 13:09

    Dodje vuk i oduva ti kucu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>