• 16
 ≫ 

Izdaju sobu za 180€, staje samo krevet? NBG papren s cenama, Kaluđerica "pretekla" centar

 ≫ 

Nekima je izdavanje nekretnine ili čak više njih - postao dobar izvor prihoda

  • 16
Izdavanje stanova stana rentiranje, novac dinari Foto: Shutterstock

Ako niste od onih koji iznajmljuju stan, onda zasigurno poznajete nekoga ko je u toj situaciji - čini se, sve težoj. Ko ne zarađuje izvan proseka, i nema dodatne izvore prihoda, dodatno oseća pritisak da mu "pare odlaze s vetrom", svakog 1. u mesecu.

Pritom, najveći broj vlasnika nekretnina je izjavio da neće menjati cenu. Drugim rečima, možda neće doći do dodatnog poskupljenja, ali ni do "obaranja" cena. Istraživanje sajta 4zida, takođe je pokazalo da tek svaki deseti zakupac veruje da će cene najma ostati iste, nasuprot četvrtini vlasnika nekretnina.

Mnogi zakupci nam kažu da je ovih dana u Beogradu nemoguće naći stan, pristojan prostor po "fer" ceni. Navode da osrednje garsonjere koštaju više od 200 evra, a neretko i 300 evra, i to u delovima grada koji nisu u top zonama - poput Žarkova, Julinog brda.

Takođe, oglas se izda rekordnom brzinom, što je dodatni "vetar u leđa" vlasnicima da drže svoje cene na visokom nivou i da biraju stanare. Nekima je izdavanje nekretnine ili čak više njih - postao dobar izvor prihoda.

I dok se do pre nekoliko godina još uvek mogli da iznajmite sobu za 50 do 80 evra, takve situacije su sve ređe: izdata soba danas košta kao nekada stan na periferiji, 150-160 evra u proseku, a evo i jednog iznenađenja: soba u Gospodar Jevremovoj košta manje od sobe u Kaluđerici.

Jedan oglas je posebno neverovatan:

Izdaje se soba na Novom Beogradu za 180 evra, a kao kvadratura navodi se 1 m2. U pitanju je stara gradnja, dok je "struktura jednokrevetna". Takođe piše da se "soba nalazi u sređenom stanu, ima svoj ulaz i centralno grejanje, a upotreba veš mašine i računi ulaze u cenu".

Sudeći po fotografijama, soba je svakako veća, a kvadratura je verovatno stavljena aproksimativno, ali po onome što se može videti - u sobu staje bukvalno samo singl krevet.

lođa, terasa, soba, zastakljena terasa Foto: Shutterstock

Prva se izdaje za 150 evra, doduše ima 15 kvadrata, a druga za 160 evra i ima 30 kvadrata. Ipak, više puta smo pisali o tome koliko je lokacija ključna prilikom rentiranja, a sama kvadratura je više zanemarljiva - ako se posmatra samo soba, a ne ceo stan.

Bez obzira što je soba od 30 m2 veličine kao garsonjera, ne treba smetnuti s uma da vam nije ceo prostor na raspolaganju - a to podrazumeva kupatilo, kuhinju, terasu itd.

U Zemunu soba od 15 kvadrata vredi 140 evra, a na Senjaku traže 180 evra za 18 m2.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    13. april 2022 | 09:24

    Zbog Rusa i Ukrajinaca koji dolaze u Beograd masovno, zato dizu cene

  • Deka

    13. april 2022 | 10:14

    Izdajem sobu u elitnom delu Novog Beograda za 60 evra, ali osoba kojoj izdajem stalno kasni pa mi se to i ne isplati. Inače, to je nezahvalno zbog primitivnih ljudi.

  • Trotters Ind. Trade

    14. april 2022 | 15:04

    Prodaja stanova je osetno usporila u Bg. Ne vredi ovoliko spinovanje da se što pre kupe preskupi kvadrati. Da neko zaista ponudi sobu za te pare, loše bi se proveo. Nismo magarad. Džaba ste krečili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>