• 1

Kako da napravite savršen dom u 30 kvadrata? Oni su majstori svog zanata

Šveđani i, generalno Skandinavci, znaju kako da urede stan ili kuću maltene po svačijem ukusu

  • 1
stan, alvhem

Foto: Alvhem

Mali domovi postaju sve traženiji na tržištu nekretnina, i to iz nekoliko razloga: niža cena, ekonomičnost, funkcionalnost, lakoća izrade, eventualna mobilnost, samoodrživost.

Mimo toga, vodi se računa o samom stilu, odnosno dizajnu. Tako je skandinavski tip kuće postao vrlo popularan, i u drugim delovima Evrope, a i u Srbiji niču upravo takve nekretnine.

Prednost im je što su 30% jeftinije od klasičnih, brzo se grade, na licu mesta.

S druge strane, kupcima nije bitan samo finansijski faktor, već i multifunkcionalnost prostora, kao i jednostavnost održavanja - što je posebno značajno u brzom životnom tempu.

Iako bi mnogi rekli da je nemoguće organizovati se adekvatno u 30-ak kvadrata, primeri iz recimo Švedske - mogli bi da demantuju to. U pitanju su moderne, opremljene kuće, nekad čak iz dva dela: donji deo može imati 21 m2, a gornji deo - svega 9 kvadrata, i on je namenjen spavanju.

Enterijer takvih kuća potpuno odiše Skandinavijom: tu su drveni podovi, sa dominantnom belom bojom, sa dosta prirodne svetlosti i raznim biljkama. Nameštaj je jednostavan, svetlih boja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mäkleri i Göteborg (@alvhem)

Dnevni boravak ima izlaz na terasu, što mu daje prozračnost, a davanje primata dnevnom svetlu je vrlo karakteristično za Skandinavce.

Što se tiče kolorita i dekoracije, ističu se pastelne boje, biljke, zaobljene linije. Takav stil čini dom toplijim, već u prvi mah.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mäkleri i Göteborg (@alvhem)

Do gornjeg dela kućice neretko se stiže preko crnih gvozdenih stepenica, gde se nalazi nizak krevet i gde nastupa pravo "poigravanje sa raznim teksturama".

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>