• 0

Nadmetanje među soliterima: Ovaj je po svim eko standardima, ima dizajn kakav još niste videli

Godina 2019. je potvrđena kao "druga najtoplija u istoriji", što je dodatno motivisalo stručnjake da intenzivnije rade na eko-rešenjima

  • 0
pobednički dizajn za ekološki prihvatljivihe solitere

Foto: eVolo Magazine / Ferrari / Profimedia

Da li ste znali da postoji takmičenje za nebodere?

Magazin eVolo je nedavno objavio spisak pobednika za 2022, a žiri je odabrao tri pobednika i istakao 20 pohvala od 427 pristiglih projekata.

Godišnja nagrada, ustanovljena 2006. godine, prepoznaje vizionarske ideje koje kroz upotrebu nove tehnologije, materijala, programa, estetike i prostorne organizacije - menjaju način na koji razumemo savremenu arhitekturu i njen odnos sa prirodnim i izgrađenim okruženjem.

Prvo mesto je dodeljeno tzv. CLIMATE CONTROL SKYSCRAPER neboderu, koji su dizajnirali Kim Gyeong Jeung, Min Yeong Gi i Yu Sang Gu iz Južne Koreje.

Projekat, odnosno ovo globalno takmičenje, istražuje upotrebu niza nebodera za modifikovanje vremenskih uslova koji bi poboljšali klimatsku krizu i zaustavili dezertizaciju, porast temperature i prirodne katastrofe.

Tim iz Južne Koreje osmislio je ovo idejno rešenje, vodeći se time da čovečanstvu u narednoj deceniji "prete" dva bitna faktora rizika, a to su klimatska kriza i neuspeli pokušaj da se odgovori na nju.

Inače, 2019. je potvrđena kao "druga najtoplija godina u istoriji". Od početka 21. veka do 2021. godine, prosečna temperatura Zemljine površine porasla je za više od dve trećine od 1980.

Zbog porasta temperature, globalno selo se trenutno suočava sa raznim prirodnim katastrofama i ekološkim problemima. Postoje razne štete, a najozbiljnija šteta klimatskih promena je ekstremna suša i dezertifikacija izazvana dugotrajnim sušama.

Video: Zavirite u novo ruho kultne zgrade Beograda: Animirani prikaz budućeg izgleda BIGZ-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>