• 18
 ≫ 

Parče zemlje u ovom delu Jadrana vredi bogatstvo: Žive od izdavanja, kvadrat ne ide ispod 3.500€

 ≫ 

Lepota Kvarnerskog zaliva očarala je brojne turiste, a lokalcima donela "sigurnu zaradu" jer rade maltene tokom cele godine

  • 18
kvarner Foto: Telegraf.rs

Nekada su meštani Kvarnerskog zaliva, pre svega Opatije i Mošćeničke Drage, živeli "na visini", ali ne u finansijskom pogledu, već geografski. Otuda očuvanje prelepih starih gradova u brdima, međutim, kako je vremenom jenjavao strah od mora, tako su se spuštali.

Sada u starom gradu Mošćeničke Drage, prelepog mesta u regiji Primorje-Gorski Kotar - inače poznatog po ribarima i ribarstvu, živi tek nekolicina stanovnika.

Ploveći brodom duž Opatijske rivijere imali smo priliku da se uverimo, ne samo u pejzažne lepote ovog mondenskog gradića, već i u velelepne vile koje poseduje. Tako "načičkane" uz prve redove do mora odaju utisak da vrede papreno, a to nam je potvrdio i lokalni vodič Livio, koji istoriju i kulturu ovog dela Hrvatske "drži u malom prstu".

Obišli smo i Lovran, gradić koji se mora naći na vašoj listi prioriteta ako planirate dolazak u ovaj deo Jadrana. Takođe ima stari grad, prepun preslatkih balkona, vremešnih kuća - pri čemu svaka ima koloritno cveće u dvorištu i neki svoj "pečat", a obiluje i malenim zanatskim radnjama, gde se prodaju raznorazni suveniri - od ručno rađenih sapuna i magneta, do slika, figura, predmeta za domaćinstvo.

Jednostavno, čitav koncept bogate jadranske obale nudi nezaboravno iskustvo posetiocima, i mnogo je više od "klasičnog putovanja" - apartman-plaža i tako u krug.

Prosečan stan "zlata vredan"

Ali, vratimo se na nekretnine koje žiteljima donose ogromnu zaradu. Naime, cena po m2 u starogradnji je između 3.500 do 4.000 evra u proseku, a dostiže čak cenu i od nekih 5.000 evra. Novogradnja je, s druge strane, mnogo skuplja. Tu cena po kvadratu ide do čak 10.000 evra, te biste za nekretninu od svega 50 kvadrata morali dati pola miliona evra.

- Ljudi ovde žive od turizma, ima posla za oni koji hoće da rade. Mnogi izdaju ili prodaju svoje stanove nadomak mora i sele se u zabačenije delove ovih mesta - priča Livio, usput nam pokazajući upravo te vile koje najviše vrede, kao i hotele, apartmane.

Da je na ovom delu Jadrana gotovo stalno sezona, mada je "udarno" u julu i avgustu, potvrdio nam je i glavni kuvar restorana Zijavica, smeštenog na samom šetalištu u Mošćeničkoj Dragoj.

- Radimo non-stop, od jutros nismo stali, a najmanje posla imamo u januaru i februaru, pa tek tada možemo planirate neka svoja putovanja - objašnjava Stiven.

Takođe, važna informacija za sve turiste je da se cene usluga u kafićima i restoranima menjaju neznatno u sezoni, štaviše, negde uopšte. Tako je, recimo, ledena kafa sa sladoledom nekih 5 evra, dok je late upola jeftiniji. Svakako, hrvatsko primorje u startu ima "jače cene", zbog same lokacije, doživljaja, klijentele.

Možemo primetiti turiste iz svih krajeva sveta, od Evrope (Austrija, Nemačka, Francuska...), pa do Azije, SAD. Isto tako, treba pomenuti da ovde zasigurno nećete ostati gladni jer konobe spremaju prave "eksplozije ukusa" za sva čula; ipak, akcenat je na ribi i morskim plodovima, kao i na povrću, tako da unapred znate šta da očekujete.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    18. jun 2022 | 09:28

    Da se ne lažemo i ne foliramo,realnije i pametnije kupiti nekretninu tamo nego u snobovskom Beogradu na vodi...ili u bilo kom velikom gradu... nisam nikakav nacionalista, ipak je taj deo Jadrana raj na zemlji i pre svega zdravo mesto za život!!!

  • Lazar

    18. jun 2022 | 10:34

    U bivsoj zemlji gologuzija je isla u CG a gospoda, umetnici, politicari su isli u gornji deo Hr primorija gde se slusao Valcer a u Cg po radnickim odmaralistima Miroslav Ilic. Razlika u kultiri i dan danas je ogromna a druga stvar je politika koja je izrodila ratove. Pricam o severnoj Damlaciji i Istri a ne o Splitu i Šibeniku gde zive najveci ekstremi i gde nije mesto ni jednom Srbinu

  • Bokelj

    18. jun 2022 | 09:31

    Nasi stari su isli na obuku u Opatiju.To je koljevka turizma!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>