• 5
 ≫ 

Snimili smo poslednje kranove na Mamuli: Logor od danas na korak do luksuznog rizorta

 ≫ 

Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja Naša ekipa snimila je završne radove, a prvi gosti se očekuju već ovog leta.

  • 5

Od danas, prvog jula, ostrvo Mamula ulazi u poslednju fazu da postane luksuzni hotelski kompleks. Naša ekipa snimila je završne radove koje možete pogledati na videu iznad, a prvi gosti se očekuju već ovog leta. 

Najava da će hotel  ostrvo Mamula ovog leta primiti prve goste otvarilo je polemiku u susednoj Crnoj Gori- da li je rekonstrukcija stare tvrđave koja je svojevremeno bila i zatvor pravi način valorizacije.

Mišljenja su podeljena i zbog načina na koji je ostrvo dato u zakup švajcarskom Oraskomu, koji je u proteklih pet godina projekat doveo do kraja.

Uoči otvaranja, građani se pitaju koliko će ostrvo biti dostupno za sve zaljubljenike u ovaj jedinstven prostor, koji više nikad neće biti isti.

Čuvena tvrđava će biti rekonstruisana u hotel sa pet zvezdica, 23 sobe, četiri ugostiteljska objekta, spomen-sobom i drugim sadržajima. U okviru projekta biće izgrađeno pristanište, kao i dve kaskade sa recikliranom vodom.

Atraktivno ostrvo na ulazu u hercegnovski deo Bokokotorskog zaliva, od raspisivanja prvog tendera za zakup decembra 2013. godine, podelilo je Novljane, pa i javnost u Crnoj Gori. Deo žitelja najvećeg bokeljskog grada podseća da je za vreme Drugog svetskog rata Mamula bio kazamat u kome su okupatori zatvarali rodoljube, i uvereni su da ne treba davati pod kiriju nešto što je kulturno dobro, strahujući da će angažovanjem građevinskih mašina tvrđava biti potpuno devastirana, a staništa galebova zauvek izgubljena.

Iako trvđava zauzima gotovo celokupnu površinu ostrva naći će se mesta i za izgradnju marine kao i privatne plaže sa centrom za sportove na vodi.

Investitori neće smeti da narušavaju originalni izgled tvrđave niti da skidaju natpise koji podsećaju na nedela počinjena na Mamuli.

Da podestimo tokom Drugog svetskog rata Italijani su trvđavu pretvorili u koncentracioni logor, u kome je utamničeno ukupno 2.300 ljudi od čega je 130 ubijeno.

U videu na početku teksta možete videti spoljašnost i unutrašnjost trvđave Mamula nekoliko meseci pre nego što će ostvro biti potupno zatvoreno za javnost.

Crna Gora maksimalno je zaštićena jer Vlada može u bilo kom trenutku da raskine ugovor sa švajcarskom kompanijom i novoizgrađeni kompleks preuzme besplatno. Prostor je dat u zakup 99 godina. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>