• 3

Za 100.000 evra ne možete dobiti ni 10 kvadrata: "Divlji" rast cena u evropskim metropolama

Najskuplji stambeni kvadrati u Hrvatskoj su na dubrovačkom području

  • 3
Pariz, Minhen Foto: Pixabay

Najskuplje evropske nekretnine, u 2022. godini, pronaći ćete u Parizu (Francuska) i Minhenu (Nemačka). To je pokazalo aktuelno istraživanje konsultantske firme Delojt.

Kupci koji se odluče za nov stan u saveznoj nemačkoj državi Bavarska, u proseku moraju da plate 10.500 evra za metar kvadratni. Od Minhena je skuplji samo Pariz, gde je prosečna cena po m2 - tačno 13.462 evra.

Slede London, Oslo i Frankfurt, sa srednjim cenama od 8.400 evra.

Po svemu sudeći, cene nekretnina i dalje "divljaju", barem na Starom kontinentu, dok je u SAD došlo do blagog pada. Ostaje pitanje da li će se takav razvoj situacije preliti i na evropsko tržište.

Svakako, cene nisu tako paprene u svim evropskim gradovima, ali su razlike evidentne: od 900 evra za m2 u bugarskim gradovima Varni i Burgasu na Crnom moru, do cene veće od 10.000 evra u Minhenu.

Takođe, nedavno smo pisali o Dubrovniku, i o tome kako hrvatski grad postaje sve manje dostižan običnim građanima, ljudima koji su u njemu rođeni, koji tu žive i rade.

Naime, jedan od glavnih razloga visokih cena je mala ponuda, odnosno mali broj stanova u novogradnji, a cifra premašuje čak 4.000 evra, što Dubrovnik svrstava među najskuplje gradove u regionu.

Stručnjaci Delojta su napravili studiju na osnovu analize cena nekretnina u 68 velikih gradova i 23 evropske zemlje. Majkl Mjuler konstatuje da je došlo do porasta cena u celoj Evropi.

Primarni problemi koje izdvaja su: prekinuti lanci snabdevanja, manjak građevinskog materijala, inflacija i nedostatak radnika. Ipak, rast kamata bi mogao da uspori potražnju i samim tim - rast cena.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar mar

    6. septembar 2022 | 12:10

    Jednom je ovakav balon naduvanih cena nekretnina pukao 2008,,sada ce opet . Od cega su napravljeni ovi stanovi u Parizu ,pa za stan od 70 m2 treba milion???Bankarski lobi to radi odlicno ,samo sto ce se zapadu ovaj put o glavu obiti i milijarde i bilioni fiktivnih nezaradjenih para koje su Amerika i EU nekontrolisano upumpavale od korone pa sve do danas ,cime su cene otisle u nebo ,a vrednost novca nikad niza..... Zaigrala mecka i na zapadu!!!

  • Miroslav Jovanovic

    6. septembar 2022 | 20:18

    Dokle vise da idu cene u nebesa. Kako obican covek i Posten radnik da kupi sebi nesto.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>