• 7

Da li je ovo najskuplja kuć(ic)a u Hrvatskoj? Cena za 32 kvadrata je frapantna

Nalazi se u Umagu, nadomak obale

 • 7
Umag, najskuplja kuća

Printskrin: Google Street View

U starom gradskom jezgru Umaga prodaje se mala kuća od 32 kvadrata, po ceni od 2.870.000 kuna ili oko 382.000 evra, što zaista zvuči neverovatno. To je otprilike 12 hiljada evra po kvadratu.

Kućica je smeštena uz samu obalu, na šetalištu Sv. Pelegrina, a vlasnica je odlučila da je proda po toj ceni - ponudivši je istovremeno Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Gradu Umagu, jer se radi o kulturnom dobru pa ostvaruju pravo preče kupovine, piše Glas Istre.

Međutim, na poslednjoj sednici umaškog Gradskog veća, opštinari su jednoglasno izglasali nepostojanje interesa za korišćenje prava preče kupovine za navedenu nekretninu.

Naime, kako je pojasnila zamenica sekretara Upravnog sektora za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje II., Maja Galović, radi se o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskom, istorijskom jezgru.

Prikazana kuća je kulturno dobro jer starogradsko jezgro naselja Umag predstavlja deo naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Umag, najskuplja kuća

Printskrin: Google Street View

 

Na osnovu toga i u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, pre nego što izloži kuću tržišnoj prodaji - vlasnica najpre mora da je ponudi državi, Županiji i Gradu Umagu, za istu kupoprodajnu cenu i uz isplatu ponuđene cene u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora.

S obzrom na to da Županija nije pokazala interesovanje za ovu kupovinu, morao se izjasniti Grad Umag.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Перагеније

  9. septembar 2022 | 22:36

  "Кућица" није у Хрватској, већ у Истри.

  15
  6

  Podelite komentar

 • Rony

  9. septembar 2022 | 22:14

  Veća je budala koji to plati

  12
  1

  Podelite komentar

 • BTW

  10. septembar 2022 | 07:10

  Umag, bas to mesto, bas razoracavajuce.Mozda i najnizi centar turizma u Istri.Ovog leta sam bas tu bio na rucku,nista posebno,Mozda i najlosiji restoran u kojem sam bio u ovoj godini, a imam ozbiljan staz.

  6
  4

  Podelite komentar