• 8

Pomama Srba za stanovima u Trstu, kvadrat već od 1.200 €: Evo šta sve treba da znate pre kupovine

U zavisnosti od zone u kojoj se nalazi, prosečna cena kvadrata iznosi od 1.200 do 2.800 evra, dok se ispod te cene mogu naći stanovi visoke spratnosti, u zgradama bez lifta i uz neophodno renoviranje

  • 8
Italija Trst panorama dinari pare

Foto: Shutterstock

Tendencija rasta cena nekretnina u Srbiji kao i nimalo optimistične prognoze u pogledu stagnacije ili pada cene kvadrata, naterala je kupce da se okrenu drugim tržištima i to – stranim. Pored Soluna, sve atraktivnija destinacija za domaće kupce je i Trst.

Kako izveštavaju italijanski mediji, ovaj grad beleži porast prodaje nekretnina od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine, a lokalni agenti za nekretnine jednoglasni su u oceni da je reč o pravom tržišnom bumu. To potvrđuje i Biljana Klepić, agent nekretnina u tršćanskoj agenciji „Tam Immobiliare“ zadužena za klijente Istočne Evrope.

"Trst je oduvek bio interesantan grad za investiranje u nekretnine, pre svega jer je univerzitetski grad. Poslednjih dvadeset godina tendencija stranog ulaganja je u stalnom porastu, posebno među Austrijancima i Nemcima, a zadnje dve godine naglo je poraslo interesovanje kupaca sa naših prostora. Jedni kupuju za sopstvene potrebe kako bi povremeno dolazili u Trst, dok većina to vidi kao dobru investiciju jer je na uloženi novac zarada na godišnjem nivou od 6 do 8 posto", kaže ona.

Jedna od njih je i Beograđanka Ivana Damjanović koja je, kako kaže, na ideju došla pre dve godine a uspela da je realizuje pre par meseci:

- Često sam odlazila u Trst turistički i jako mi se dopao. Nakon što su mi se porodične okolnosti promenile, rešila sam da tamo kupim stan sa idejom rentiranja čime bih pokrivala troškove života u Beogradu. Naravno, postoji ideja i da se jednog dana, kada se za to stvore uslovi, tamo i preselim -

Nakon prodaje stana od 48 m2 u Rakovici, Ivana je od tog iznosa uspela ne samo da kupi stan od 72 m2 u ovom italijanskom primorskom gradu, već i pokrije sve prateće troškove.

– Stan sam kupila preko agencije za nekretnine i sve je išlo glatko i brzo - ističe ona.

Prema rečima Biljane Klepić, prosečna cena kvadrata trenutno se kreće od 1.200 do 2.800 evra za useljiv stan, a u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi, dok ispod te cene još uvek mogu da se nađu stanovi visoke spratnosti, u zgradama bez lifta i uz neophodno renoviranje.

Cena kvadrata za novoizgrađene stanove ide i do 4.000 evra po kvadratu. Ono na šta Klepić ukazuje jesu i dodatni troškovi na koje kupac treba da računa:

stan, useljenje

Foto: Shutterstock

"Na dogovorenu cenu potrebno je još minimalno 12.000 evra i to za sledeće troškove: porez na promet nekretnine koji iznosi 9% na katastarsku vrednost a koja je obično niža od kupoprodajne. Zatim, tu je usluga notara koja se kreće od 1.500 do 2.000 evra. Provizija agencije je 4% na dogovorenu cenu plus pdv koji iznosi 22%. Ukoliko kupac ne govori italijanski jezik, valja računati i na troškove prevodioca".

Prilikom izdavanja nekretnine, u Italiji je obavezan ugovor kojim se štite kako vlasnik stana tako i podstanari. Postoje različiti tipovi ugovora, od čega zavisi i visina poreza. No, dok se stan ne izda, vlasnika nekretnine očekuju stalni troškovi:

- Reč je o troškovima održavanja zgrade koji se kreću od 40 pa do 150 evra ali i više od toga u zavisnosti od grejanja koje postoji u zgradi (ako je autonomno, troškovi su manji, a ako je centralno onda su veći jer je uračunato grejanje). Zatim, tu je porez na imovinu, kao i računi za struju, vodu i gas, te odnošenje smeća.

Ono što bi budući vlasnici nekretnina u Trstu sa srpskim pasošem trebalo da imaju na umu, a što potvrđuje i Biljana Klepić, jeste mogućnost i dužina boravka u Italiji:

- Za građane Srbije biti vlasnik nekretnine u Italiji nije dovoljno za dobijanje boravišne dozvole. Nažalost, i za njih važi zakon maksimalnog boravka od 3 meseca, te je samo uz posebne uslove moguće dobiti boravišnu dozvolu na duži period.

(Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    26. septembar 2022 | 21:57

    Kupite na Kosovo i Metohiju. Sta ce te u Trst

  • Žika

    26. septembar 2022 | 21:18

    Al' se ova usrećila!

  • Ivan

    27. septembar 2022 | 00:45

    Danas sam bio u Trstu,kakvo je ono smetliste pa to je katastrofa,prvi put sam otisao do tamo,ocekivao sam mnogo vise kroz razne price o Trstu,niti mi se sta svidja tamo,em sto smrdi na sve i svasta,zato su i cene tih kvadrata tako jeftine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>