• 3
 ≫ 

"Socijalni stanovi služe za život, a ne za biznis": Kako je evropski grad pobedio veliki Airbnb?

 ≫ 

Pristupačni opštinski stanovi u Beču ostaju zaštićeni dugoročno

  • 3
beč Foto: Alisa Anton

Vrhovni sud je svojom presudom doneo konačnu odluku u sporu koji se vodio od 2020. godine, između grada Beča i platforme za rezervaciju smeštaja, Airbnb, a u vezi sa izdavanjem opštinskih stanova.

Presudom je u poslednjoj instanci potvrđeno da Airbnb ubuduće neće moći da izdaje stanove koji su u vlasništvu grada, a takvih je čak 220.000.

To znači da će američka kompanija biti odgovorna za to da u svojoj ponudi nema opštinske stanove. Štaviše, moraće i da obelodani podatke o profitu od ranijih iznajmljivanja stanova.

- Socijalni stanovi u Beču služe za život, a ne za poslovanje. Drago mi je što je grad dobio spor protiv međunarodne korporacije vredne milijarde dolara i što će pristupačni opštinski stanovi u gradu ostati zaštićeni dugoročno. Beč je više od sto godina pionir kada je u pitanju borba za pristupačno stanovanje. Neprihvatljivo je da se stanovi zloupotrebljavaju na ovaj način - izjavila je Katrin Gal, zamenica gradonačelnika Beča i članica gradskog veća zadužena za stanovanje.

Grad je, inače, preduzeo i mere protiv zabranjenog podzakupa tako što je sudski raskinuo ugovore sa stanarima koji nisu živeli u svojim stanovima, već ih iznajmljivali.

Video: Evo kako će neko da zaradi pare: Zatvor jeftiniji od stana u Beogradu i prodaje se

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>