• 6

Ko se skućio, skućio se: U ovoj zemlji više nećete moći da kupite nekretninu

U novembru 2022. došlo je do pada cene za prosečnu kuću u Kanadi, tako da ona sada iznosi oko 465.000 američkih dolara

 • 6
kuća, nekretnina

Foto: Shutterstock

Kanada je uvela drastičnu meru kako bi svojim građanima obezbedila mesto za stanovanje, usred stambene krize, odnosno kako bi ih "zaštitila".

Zato je uvedena zabrana strancima da kupuju stambenu imovinu u Kanadi, a mera je stupila na snagu u nedelju 1. januara, sa ciljem da veći broj domova bude dostupan lokalnim stanovnicima koji se suočavaju sa stambenom krizom.

Kao i širom sveta, i tamo je potražnja veća od ponude, a cene neprestano "divljaju". Doduše, u novembru 2022. došlo je do pada cene za prosečnu kuću u Kanadi, tako da ona sada iznosi oko 465.000 američkih dolara.

Svakako, za mnoge, ovo je i dalje paprena cifra.

U novom kanadskom zakonu, međutim, ima nekoliko izuzetaka koji dozvoljavaju pojedincima kao što su izbeglice i stanovnici sa trajnom boravišnom vizom da nesmetano pazare kuće.

Krajem decembra Otava je takođe pojasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske domove, a ne na "objekte za rekreaciju" kao što su vikendice.

Privremenu dvogodišnju meru predložio je premijer Džastin Trudo tokom predizborne kampanje 2021. godine, kada su visoke cene dovele do toga da dobar broj Kanađana ne može da poseduje nekretninu, odnosno da postane vlasnik.

Posle pobede na izborima 2021, liberali su tiho uveli "zakon o zabrani kupovine stambene imovine od strane onih koji nisu Kanađani". Glavna tržišta kao što su Vankuver i Toronto takođe su uvela poreze za nerezidente i prazne domove.

Uprkos nedavnom vrhuncu, tržište nekretnina u zemlji se "ohladilo" za prodavce jer su hipotekarne stope pratile agresivnu monetarnu politiku Banke Kanade, uvedene u pokušaju da obuzda inflaciju.

Prema Kanadskom udruženju za nekretnine, cene prosečne cene kuće su pale sa vrhunca - od preko 590.000 dolara na početku 2022. godine - na nešto više od 465.000 američkih dolara prošlog meseca.

Video: Zavirite u unutrašnjost prvih 3D kuća koje su spremne za useljenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Гаргамел

  2. januar 2023 | 11:54

  Зато је на западном Балкану све на продају...

  24
  0

  Podelite komentar

 • Bombay

  3. januar 2023 | 01:31

  Živim u Torontu već duži niz godina i cene nekretnina su nerealno visoke... kao u Njujorku... isto važi i za Vankuver. Cene stanova su takođe astronomske, a na sve to treba da platite od 700 do 1500 dolara za održavanje svaki mesec. Nemoguće je imati kuću ako nemate bar 240 000 dolara prihoda u domaćinstvu, što je mislena imenica za većinu ljudi koji ovde žive generacijama, a kamoli nelim imigrantima ili izbeglicama. Nemoj da vas farbaju Trudoovi liberali, cena nekretnina je ovde veštačka i sve je napravljeno tako da se pare iz inostranstva lepo operu i 'upumpaju' u ovdašnju ekonomiju. Kada sam zvao poresku da ih pitam koliko novca može neko elektronski da mi prebaci i jel treba to da prijavim poreskoj... prebacili su me kod osobe koja se bavi poreskim zloupotrebama i čovek mi je otvoreno rekao da je neograničen iznos, njegove reči su bile 'sky is the limit'. Kad sam ga pitao jel potrebno poslati kupoprodajni ugovor ili bilo kakav dokaz odakle novac potiče, rekao mi je da to njih nije briga.

  17
  0

  Podelite komentar

 • Ja

  3. januar 2023 | 09:33

  Sve jedno sto je Trudo Liberal ali kad se uporedi sa ovom našom bagrom, koja oduzima kuće i isteruje porodice na ulicu zbog neplacenih komunalija a onda te kuće raspodeljuje svojoj bagri u bescenje,taj zločin se ne može uporediti ni sa čim, jer je samo dno dna.To nije čak ni Liberalizam to je Sotonizam i Satanizam najgore vrste.

  15
  3

  Podelite komentar