• 5

Puca jedno od najjačih tržišta nekretnina u Evropi: Investicije u stambene jedinice pale 50%

Investicije u sektor komercijalne imovine u zemlji su pale za 50% od oktobra do decembra

  • 5
nekretnine u Nemačkoj

Foto: Shutterstock

Sektor nekretnina u Nemačkoj je pao u poslednja tri meseca 2022. godine, zbog porasta troškova finansiranja i rekordne inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji, pokazao je izveštaj koji je u ponedeljak objavio BNP Paribas.

Investicije u sektor komercijalne imovine u zemlji su pale za 50% od oktobra do decembra, u poređenju sa petogodišnjim prosekom za taj period, i dostigle "samo" 9,9 milijardi evra (10,6 milijardi dolara).

Sektor je pretrpeo snažan udarac jer su investitori izbegavali ugovore zbog rasta kamatnih stopa i opšteg pogoršanja ekonomskog okruženja u Nemačkoj, pokazali su rezultati istraživanja.

Rastući troškovi su napravili dubok jaz između očekivanja kupaca i prodavaca o cenama, tako da "mnoge velike transakcije koje su već bile u fazi promovisanja - nisu se dogodile", rekao je u izveštaju izvršni direktor BNP Paribas Real Estate Germany, Markus Corn.

On takođe očekuje da će se ovaj trend zadržati najmanje šest meseci tokom 2023. Tržište stambenih nekretnina u Nemačkoj suočava se sa još gorom krizom, jer je obim poslova pao za 74 odsto u celoj 2022. u odnosu na 2021. godinu, objavio je Blumberg, pozivajući se na poseban izveštaj BNP Paribas.

Kompanije za nekretnine se, generalno, širom Evrope bore za opstanak, nakon niza povećanja kamatnih stopa koje su 2022. godine sprovele Evropska centralna banka i drugi finansijski regulatori u pokušaju da obuzdaju inflaciju.

Podsećamo, cena zakupa stanova u Beogradu zasigurno neće pasti još neko vreme, a evo i zašto.

- Trenutna cena stanova i visoka cena koštanja kredita što čini kupovinu stana nedostupnim za mlade ljude koji razmišljaju o osamostaljivanju. To će dovesti do veće potražnje za iznajmljenim stanovima - rekao je za Telegraf Biznis Igor Manjenčić, sa portala Moja nekretnina.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>