• 0

Trojica očeva iz Ukrajine osmislila podzemno sklonište sa klimom i internetom. Cena "Skhova" 60.000 evra

Oleksandr i njegovi partneri radili su na prvom prototipu kompaktnog skloništa u svojoj privatnoj radionici

  • 0

Trojica očeva iz Harkova, koji su pre krize u Ukrajini, dizajnirali roštilje, odlučili su da promene svoju nišu i znanje o metalu iskoriste za kreiranje superudobnih podzemnih skloništa.

Osmislili su ih da budu udobni kao stanovi, sa internetom, opremljenim kuhinjama i kupatilima.

Kako govori jedan od njih, Oleksandr Čirva, uprkos tome što je Harkov na 40 kilometara od granice sa Rusijom i često je bila meta napada, nisu želeli da odu.

- Moja žena je u to vreme bila trudna i nije želela da napusti grad. Nismo imali gde da odemo. Bilo je zastrašujuće, ali je ipak u našem okrugu granatiranje bilo manje intenzivno nego na periferiji - priča on za Politico.

Zbog toga je ovaj trojac došao na ideju o novom poslu - personalizovana skloništa.

"Oni ne samo da bi pružili zaštitu već i udobnost i nedostatke stana, koji se nalazi tri metra ispod zemlje i pokriven je betonskom pločom", piše Politico.

Njihov startap, "Skhov" (kklonište na ukrajinskom), pokrenut je u aprilu, mesec dana nakon što je Črvina žena rodila njihovo drugo dete.

- Par puta smo sišli u podrum naše kuće samo da bismo shvatili da je opasnije ostati tamo nego u sopstvenom hodniku iza duplih zidova. Ako se ovaj stari podrum sruši, neće biti izlaza. Tako nam je na pamet došla ova ideja. Ako je kuća stara ili nova, ali nema odgovarajućeg skloništa, onda možete kopati dublje pod zemlju i tamo biti bezbedni - pojašnjava on.

Oleksandr i njegovi partneri radili su na prvom prototipu kompaktnog skloništa u svojoj privatnoj radionici.

Svaki "Shkov" će imati ventilacioni sistem, autonomno napajanje i rezervoar za vodu. Sastojaće se od potpuno opremljene kuhinje, kupatila i spavaće sobe za tročlanu porodicu. Prihvatilište može imati čak i klimu i internet. Sve to će biti skriveno u kompaktnom odeljku od čvrstog metala sa dva odvojena ulaza.

- Naš glavni cilj je bio da sve stavimo u kompaktnu veličinu koja se može lako transportovati iz naše proizvodne kuće - rekao je jedan od Čirvinih partnera.

Cena skloništa je 60.000 evra. Kako navode, prvo su napravili najskuplju verziju, ali planiraju da rade i na pristupačnijoj verziji.

- Ne želimo investitore jer mi najbolje znamo kako treba da izgleda krajnji proizvod - rekao je ovaj trojac koji sam finansira skloništa.

Shov kreatori su sigurni da će i nakon završetka krize u Ukrajini njihov posao i dalje biti relevantan.

- Nadamo se da će se rat završiti ove godine. Međutim, naš život je postao tako nepredvidiv. Danas imamo rat, juče smo imali pandemiju, sutra ćemo možda dobiti nešto drugo. Naš sused (Rusija) je takođe veoma nepredvidljiv - rekao je Čirvin partner.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>